Belçika’yı bira kurtaracak!

Coğrafi olarak üç bölge, dil temelinde üç topluluktan oluşan Belçika’da, 26 Mayıs’ta yapılan genel seçimlerden bu yana 98 gün geçti.

Yayınlanma: 31.08.2019 - 22:26
Abone Ol google-news

Partiler arasında hükümet kurma ön görüşmelerini düzenlemek ve olası koalisyon formüllerini belirlemek üzere kralın atadığı Didier Reynders (Frankofon liberalleri MR) ve Johan Vande Lanotte (Flaman sosyalistleri SPA) hafta içinde hükümette yer alabilecek yedi partiyi bir masada buluşturmayı başardı. Flaman Bölgesi’nin en büyük partisi Flaman milliyetçileri N-VA ile Valon Bölgesi’nin en büyük partisi Frankofon sosyalistleri PS’yi aynı masaya oturtabilmek önemli bir adım. Belçika’da Valon Bölgesi sol ağırlıklı, Flaman Bölgesi ise sağa bakıyor. N-VA, konfederalizmi önkoşul olarak masaya getirirken aralarında PS’nin de bulunduğu diğer partiler bu sözcüğü duymak bile istemiyor.
2010-2011 yıllarında 541 gün hükümet kurulamama dünya rekorunu elinde bulunduran Belçika’da rekorun tekrarlanmaması için ülkenin ulusal içkisi bira devreye sokuldu. Belçika’nın ünlü bira şirketi, Valonlarla Flamanları, ülkeyi iki bölgeye ayıran 400 kilometrelik sınırda oluşturduğu ülkenin en uzun terasında buluşturdu ve sevimli bir ulusal muhabbet organize etti. Organizatörler amaçlarını “Politikacılarımızın hızlı bir şekilde hükümet kurmalarını teşvik etmek için Flamanları ve Valonları bir araya getirdik. Bir kadeh birayı paylaşmaktan daha güzel bir görüşme yöntemi yok. Bira, Flamanlarla Valonların hâlâ paylaştığı birçok ortak değerden sadece biri” şeklinde açıkladı. Kampanyanın Facebook’taki sayfasında ise “Flamanlar ve Valonlar: hükümet kurulması için 541 gün beklemek istemiyorsanız güçlü bir sinyal verin ve bu sayfayı beğenin” ifadeleri kullanıldı. Etkinlik siyasi partiler üzerinde baskı oluşturma amacını da taşıyordu. Hükümetin kurulmasındaki kördüğümün iki önemli aktörü olan parti başkanları Elio Di Rupo (PS) ve Bart De Wever’a (N-VA) da birer palet bira gönderildi. PS genel merkezine gönderilen bira paleti N-VA’nın rengi sarı, N-VA genel merkezine gönderilen palet ise PS’nin rengi kırmızı olarak seçildi. Paletlerin üzerine Flamanca ve Fransızca karışık olarak yazılan mesajda “Bart, masada biraz kırmızı? Tartışma başladı!” ve “Elio, masada biraz sarı? Tartışma başladı!»yazıldı.

Uzlaşma kültürü...
26-30 Ağustos arasında sınır boyunca yerleştirilen 1000 masanın bir tarafında 1000 Flaman diğer tarafında ise 1000 Valon biralarını yudumlarken aralarında emeklilik, göç, istihdam gibi önemli sorunların da bulunduğu 10 konuyu tartıştı. Konuları siyaset profesörü Dave Sinardet (Brüksel Serbest Üniversitesi – VUB) belirledi. Sinardet’a göre “Valonlar ve Flamanlar birbirlerini tanımıyorlar. Araştırmalar Flamanlarla Valonların genel olarak aynı şekilde düşündüğünü gösteriyor. Göç konusunda da aynı düşünüyorlar örneğin. Sadece, Valon Bölgesi’nde hiçbir parti katı göç politikaları gerektiğini henüz seslendiremiyor.” Profesör Valonlarla Flamanlar arasında diyaloğun çözüm bulmak ve uzlaşmaya varmak için tek yöntem olduğunu düşünüyor.
Krizi yeni bira çeşidini piyasaya sokmak için “sivil toplum inisiyatifi” görünümlü bir ticari promosyon kampanyasına çeviren bira üreticisi, Flaman Bölgesi’nde Flaman milliyetçileri N-VA gibi Flaman ve Valonların mümkün olduğunca ayrılmasını isteyen ırkçı Vlaams Belang’ın 26 Mayıs’taki seçim zaferini unutmuşa benziyor. Son seçimlerin, Belçika’nın federal hükümet kuramayacak ölçüde derinden ayrıldığını gösterdiğini ve konfederalizmin tek çözüm olduğunu söyleyenlere inat bira eşliğinde muhabbet eden Valonlar ve Flamanlar uzlaşma kültürünün henüz mezara girmediğini kanıtladılar. Bira ülkenin iki yakasını bir araya getirmede önemli bir işlev görecek gibi. Taraflara, kafayı bulup ipin ucunu kaçırmasınlar diye, alkolsüz bira ikram edilmesini pek aklım almadı. Türkiye’ye gelseler ya da gelip bizim Belçika’daki Türkleri bir ziyaret etselerdi ve rakı masasında nasıl ülke kurtardığımızı görselerdi kesinlikle bu işin felsefesini daha iyi anlarlardı.
Didier Reynders ve Johan Vande Lanotte’ya tavsiyem bir sonraki koalisyon kurma görüşmelerinde masaya bolca bira koymaları. Hem de alkol oranı en yüksek olanlarından! Sen o zaman gör Bart ile Elio’yu! İkisi birden “Ne olacak bu Belçika’nın hali?” diye konuşmaya başlar ve sarmaş dolaş olup “üj bej” dakikada hem hükümeti kurar hem de Belçika’yı kurtarırlar...

[email protected]


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler