Berlin'de El Sisi kapışması

Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah el Sisi’nin Almanya’nın başkenti Berlin’i ziyareti yandaşları ve karşıtlarının karşı karşıya getirdi.

Yayınlanma: 03.06.2015 - 23:48
Abone Ol google-news

Dün Bellevue Sarayı’nda resmi törenle karşılanan Sisi Alman meslektaşı Joachim Gauck ile görüşürken, dışarıda toplanan İhvan yanlısı bir gruba sarayın uzağında gösteri izni verildi. Rabia işaretli kıyafetleriyle “Çocuk katili Sisi” ve “Reisimiz Mursi” sloganları atan grubun getirdiği Hitler bıyıklı Sisi posterine polis el koydu.

İdam değil ticaret Daha sonra Başbakan Angela Merkel ile görüşeceği Başbakanlık binasına giden Sisi’nin geçtiği yollarda, takım elbiseli bir adamın coşturduğu kalabalık Sisi taraftarlarının gösterisi vardı. Başbakanlık dışında Sınır Tanımayan Gazeteciler üyesi bir grup gazeteci eylem yaptı. Örgütün Almanya kolu başkanı Christian Mihr, “Mısır’da en az 10 gazeteci hapiste, bu büyük skandal” dedi.

Görüşme sonrası Sisi ile basın toplantısı düzenleyen Merkel, Mısır’ın idam cezası uygulamasını eleştirse de “karışıklık ve istikrarsızlıkla bezeli bir bölgede ana ülkelerden biri” dediği ülkeyle daha yakın ekonomik ilişkiler kurma sözü verdi. Toplantıda başörtülü bir kadının Sisi’ye “katil” diye bağırması üzerine odadaki Mısırlı gazeteciler cumhurbaşkanını savunup “Yaşasın Mısır” sloganları attı. Liderler ise korumalar eşliğinde odadan çıkarıldı.

 

Siemens’le anlaşma

Alman Parlemanto Başkanı Norbert Lammert, “muhaliflere sistematik zulüm, toplu gözaltılar, uzun hapis cezaları ve idam cezaları var” diyerek Sisi’yle görüşmeyi iptal etmişti. Sisi ziyaretinde Siemens’e 8 milyar Avro’luk doğalgaz ve yenilenebilir enerji ihalesi veren rekor bir anlaşma imzaladı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler