Bu dolandırıcılığa dikkat! İnternette 'Kapora Çetesi' dönemi

Gündelik hayatta bir çok yere verilen TC kimlik numaraları belki de bir suç çetesinin bilişim dolandırıcılığı malzemesi olmuş olabilir.

Yayınlanma: 30.10.2014 - 18:49
Abone Ol google-news

İnternetten alışveriş yapanların günümüzde artık en çok 'Kapora Çeteleri'ne dikkat etmesi gerekecek.

Türkiye'de en çok ziyaret edilen araba ve ev ilan sitelerinde akıl almaz dolandırıcılıklar ile karşılaşılıyor. Çetelerin; farklı şehirlerde yaşayan yurttaşlardan ele geçirmiş oldukları TC Kimlik numaralarını; büyük ilan sitelerine 'sahibinden temiz araç' başlığı ile koydukları ilanlarda kullanıp 'cep havale' yöntemi ile kapora topladıkları anlaşıldı. Aracı internet sitesi üzerinden beğenen kişiler ilan için koyulan telefonu aradığında dolandırıcılar tarafından kapora tuzağına düşürülmeye çalışılıyor. 600 TL civarında kapora isteyen dolandırıcılar; arandıkları telefona 'cep havale' yöntemi ile para gönderilmesini, TC kimlik bölümüne ise verdikleri TC kimlik numarasının yazılmasını istiyor.

Bankamatik'ten kamuflaj yöntemi ile para çekiliyor

Para gönderiminin gerçekleşmesinden sonra bankamatiğe giden dolandırıcılar; giydikleri bere, atkı ve mont kamuflajı ile yüzlerini maskelerken dolandırıcılık işlemi ise bu sayede başarıyla sonlanmış oluyor. Bu yönteme karşı yapılan bir çok suç duyurusuna rağmen gerekli önlemler alınamıyor.

(Bankamatik'ten para çeken dolandırıcıların kamereya yansıyan görüntüsü)

Öğrenciler mağdur

'Kapora Çeteleri' bu yöntem için en çok öğrencilerin TC kimlik numaralarını kullanmayı tercih ediyor. Toplu ulaşım için kullanılan TC kimlik numaralı, öğrenci kartlarının kart dolumu yapılan ödeme merkezlerinde unutulması, çetelerin işlerini kolaylaştırıyor. Öğrencinin geri alması için camlara yapıştırılan TC kimlik numaralı taşıma kartları böylece çetelerin hedefi olmuş oluyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler