Annelik ve babalık duygusu, tür tanımıyor

Köpek ve sahipleri arasındaki bakışmalar, karşılıklı ilişkiyi güçlendiriyor. Köpek sahibi, ev hayvanının bakışını yakaladığında bedenindeki ilişki hormonu oksitosin seviyesi yükseliyor. Aynı şey sahibiyle göz göze gelen köpek için de geçerli diyor Japon araştırmacılar Science dergisinde.

Yayınlanma: 05.05.2015 - 12:10
Abone Ol google-news

Kurt ve insan arasındaki bu hormonsal ilişki güçlendiricisi bulunmuyor. Bu da gözlere bakmanın köpeğin evcilleştirilmesi sırasında sosyal iletişim olarak geliştiği tahminini ortaya koyuyor.

Göz teması insanlar arasındaki anlaşmalarda çok önemli bir rol oynar. Mesela anne ve bebek arasındaki karşılıklı göz teması ilişki kurulmasında yardımcı olur; annenin emzirme sırasında bebeğiyle yakınlaşmasında bebekteki oksitosin seviyesi artar. Azabu Üniversitesi’nde Miho Nagasawa ve ekibi, benzer pozitif etkileşimlerin mesela köpek ile de yaşanıp yaşanmadığını araştırdı.

Otuz köpek sahibinden her birini yarım saat kadar, köpeğiyle konuşurken, bakışırken veya dokunurken izlediler. Köpek sahiplerinden bir kısmına hayvanlarıyla yoğun göz teması
kurmaları istendi. Hem köpekte hem de insanda oksitosin seviyesinin arttığı saptandı.
Kurtlarla ve insanlar bir araya getirildiğinde bu tür bir ilişki ortaya çıkmadı. Diğer bir deneyde de bir grup köpeğin burnuna oksitosin, diğer grubun burnuna ise tuz çözeltisi püskürtüldü. Burunlarına oksitosin püskürtülen köpekler, ısrarla sahiplerinin bakışlarını aradı. Köpek sahiplerinde de oksitosin aynı işlevi gördü. Fakat oksitosin sadece dişi köpeklerde etkili oldu.

Sonuçlar, köpek ve insan arasındaki oksitosin döngüsünün, anne ve çocuk arasındakine
benzediğini gösteriyor. Göz teması sırasında, insanda sosyal ödüllendirme ve önemseme duyguları açığa çıkıyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler