Tüm dünyanın konuştuğu adamı Türk eşi karşıladı

Yakıt kullanmadan sadece güneş enerjisiyle uçan “Solar Impulse2”, 7 bin kilometrelik 8’inci etabı tamamlayıp aralıksız 5 gün boyunca “uzun süreli uçuş” rekoru kırdı. Teknoloji harikası uçağın pilotlarından İsviçreli Andre Borschberg’i Türk eşi Yasemin Borschberg karşıladı.

Yayınlanma: 05.07.2015 - 11:20
Abone Ol google-news


 Hiçbir yakıt kullanmayan ve sadece güneş enerjisiyle uçabilen Solar Impulse 2 adlı uçak, aralıksız 120 saat havada kalarak en uzun süreli uçuş rekorunu kırdı. Uçağın 7 bin kilometrelik 8’inci etabını tamamlayarak Hawaii’deki Kalaleoa Havaalanı’na başarılı şekilde indiği kaydedildi. Uçak, dünya turunun en uzun etabı olan Japonya-Hawaii uçuşunu sadece güneş enerjisi kullanarak 5 günde tamamladı. Büyük Okyanus’u geçen uçağın bu etabı, acil iniş imkanı sınırlı olduğu için en riskli etap olarak görülüyordu.Solar Impulse 2, dünya turunun 7. etabına 31 Mayıs’ta Çin’den Hawaii’ye 8 bin 175 kilometrelik uçuş için başlamış, ancak kötü hava koşulları nedeniyle 1 Haziran’da Japonya’nın Nagoya havalimanına inmek zorunda kalmıştı. Dünya turuna Abu Dabi’den başlayan Solar Impulse 2’nin, Temmuz sonunda başladığı noktaya döneceği belirtiliyor.

ABD turuna çıkacak

Umman, Hindistan, Myanmar ve Çin turunu tamamlayan uçağın ABD, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika’ya uğraması planlanıyor. 5 yıl önce geliştirilen uçağın daha hafif versiyonu olan Solar Impulse 2’nin, kanatlarında binlerce güneş paneli bulunuyor. 8 500 metre irtifada uçabilen uçak, gündüzleri elde ettiği enerjiyi pillerinde depolayabildiği için geceleri de havada kalabiliyor. Uçak, geceleri de bin ila bin 500 metre irtifada seyrediyor.

Pilotun eşi Türk

Teknoloji harikası uçağın pilotlarından İsviçreli Andre Borschberg’in eşi Yasemin Borschberg de, havacılık tarihinde devrim olarak nitelenen bu projede bizzat görevli. Lozan Üniversitesi’nde Ekonomi ve İş İdaresi eğitimi gördüğü sırada eşiyle tanışan ve bir süre sonra da evlenen Yasemin Borschberg, projede resmi olarak çalışıyor ve Andre Borschberg’in deyimiyle kendisine ‘dolaylı’ olarak yardımcı oluyor. Çiftin 3 çocuğu bulunuyor.

Uçuşa hazırlıyor

Uçağın Hawaii’ye inişini Twitter üzerinden duyuran Yasemin Borschberg, “Uçuş öncesi eşime mutlaka nefes egzersizleri yaptırıyorum. Yemesine içmesine dikkat ederek, meditasyon yaptırarak hem bedensel, hem zihinsel olarak hazırlanmasına destek oluyorum” ifadelerini kullanmıştı.(Vatan)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler