‘Anne Harvard’a girdim!’

İnternette üniversite var da biz mi gitmiyoruz? Aynen öyle...

Yayınlanma: 31.08.2015 - 23:40
Abone Ol google-news

Harry Potter olmaya gerek yok! İnternetin sihirli dünyası sizi en iyi üniversitelere ışınlıyor.

Dünyanın en prestijli üniversitesine giren genç muhtemelen zıp zıp zıplıyor, “Anne Harvard’a girdim” müjdesini alan aile de salonda halay çekiyordur. Bizim ne eksiğimiz var? Beş dakika içinde sizi Harvard’a sokacağım, muhteşem bir ders izleme imkânı vereceğim. Diploma vermiyoruz gerçi... Dikkat edin yazının başlığı da “Anne Harvard’dan mezun oldum” değil. Lakin maksat üzüm yemekse üzüm çok lezzetli; bir ders bu kadar mı güzel anlatılır, öğrenci ile iletişim böyle mi keyifli kurulur, hukuk dersinde adalet kavramı sanki bir macera dizisi gibi ekrana yapışarak mı izlenir: Deneyin görün! (Hemen şimdi izleyeceğim çok merak ettim diyenler https://itunes.apple. com/tr/course/justice/id566636297 adresine tıklasın, Profesör Sandel’in büyüsüne kendini kaptırsın).

Yok yok

Oh! Kendimi çok rahatlamış hissediyorum, tatlı bir huzur geldi, mesleğin hakkını vermiş, ülkeme hayırlı bir hizmette bulunmuş ruh hali var üzerimde. Farkındayım, yeri yerinden oynatacak, bütün ülkeyi konuşturacak bir manşetle çıkagelmiş değilim ama her birinin içinde inci olan istiridyelerin denizin neresinde olduğuna dair bir define haritasının koordinatlarını paylaşıyorum burada. Dalıp inciye ulaşmak size kalmış!

Define olan yer iTunes University, daha çok iTunes U olarak geçiyor, dünyanın en muhteşem üniversite kampusu. Uluslararası üne kavuşmuş, belli başlı bütün önemli üniversitelerindeki akla hayale gelecek hemen her konuda dersleri en ünlü hocalardan izliyorsunuz. Bilgisayar, tablet, cep telefonu üzerinden sınıftaymışçasına izliyor, hafızaya yüklüyorsunuz. Dünyanın en iyi beyinlerinden en yeni bilgileri muhteşem bir anlatım hâkimiyetiyle evinizden takip ediyorsunuz -hem de- ücretsiz. Bundan daha büyük bir hazine olabilir mi?

Adamlar bütün dünya rahat rahat ulaşsın diye tablet ve cep telefonu için uygulama yapmış, iTunesU diye arama yapın karşınıza çıkar. Bilgisayardaki iTunes uygulamasından girmek de mümkün, merak ettiğiniz konuyu arama bölmesine yazın, ilgili ders ayağınıza gelsin.

Buraya kadar her şey güzel, ülkemizde benzeri uygulamalar mevcut o da güzel; yine de anlamadığım bir nokta var. Define haritası İngilizce, yani dersler İngilizce! Biz neden bunlara (haydi dublajdan vazgeçtim) Türkçe altyazı koymayız? Bu sorunun cevabı yok! Sormadım da değil, bundan yıllar önce YÖK Başkanı’nı Çankaya’da bir davette yakaladım ve “Bu derslerden en azından en önemlilerini tespit edip Türkçeye tercüme etsek” dedim. Cevap şöyle geldi, “Bizim tercüme etmemizden çok bizim öğrencilerin İngilizce öğrenmeleri önemli!”

Top bizde

Türkiye’nin entelektüel seviyesi en yüksek insanlarının tercih ettiği bir gazetede yazma fırsatını yakalamışken, bu şansı tepmeyelim istiyorum. iTunes University uygulamasına bir bakın, gezin dolaşın, uzmanı olduğunuz konulara bir dalın, hocalarımız kendi verdikleri dersleri onlar nasıl işliyor incelesin. Bütün dünyaya davet çıkarmış bu muhteşem kampusa bir “Türkler Kapısı” açacağımızdan şüphem yok.

 

iPhone 6S'TE 16GB HAFIZA OLACAK MI?

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler