Erken ergenliğin nedeni kozmetik ürünleri

Kadınların hamilelik döneminde kullandıkları içinde dietil flatat ve triklosan bulunan bakım ürünleri çocuklarının normalden daha erken ergenliğe girmelerine yolaçıyor. Önemli bir nokta, bu kadınların düşük gelirli olmaları.

Yayınlanma: 15.12.2018 - 09:35
Abone Ol google-news

Kadınların hamilelik dönemlerinde kullandıkları bakım kremleri, çocuklarının normalden erken bir zamanda ergenliğe girmelerine sebep oluyor. Uzun vadeli bir araştırmaya göre özellikle dietil flatat ve triklosan maddeleri kızlarda ergenliğin birkaç ay önce başlamasına yol açıyor. Sonuç önemli. Ve son birkaç onyıldan beri kızlarda ergenlik gitgide daha erken başlıyor.

Kanser riski de var

Kaliforniya Üniversitesi’nden Kim Harley, ergenliğin erken başlamasının, psişik sorunlarla beraber meme ve yumurtalık kanseri riskini de doğurduğunu vurguluyor. 1999 yılında başlayan uzun soluklu araştırma, zararlılarla mücadelede kullanılan maddeleri, fitalat, paraben ve fenollerin uzun vadeli etkisinin incelenmesine dayanıyor. Araştırmacılar her hamile kadından iki idrar örneği alırken, 338 çocuktan da dokuz yaşına geldiğinde örnek aldılar. Bundan sonraki yıllarda ise standart ergenlik testi yapıldı. Sonuçlara göre dietil filatatın bir öncü maddesi olan monoetil filatatı çok fazla kullanan annelerin kızları ergenliğe ortalama 6 ay erken giriyor. İdrarlarında yoğun miktarda triklosan bulunan annelerin kızları ise ilk regl döngülerini 5 ay önce yaşıyorlar. Ayrıca bu maddelerden doğrudan doğruya etkilenen çocuklar da ergenliğe daha erken giriyorlar. Mesela idrarlarında çok fazla metil paraben bulunan kızlarda hem meme bezleri daha erken gelişiyor hem de daha erken regl oluyorlar. Propil paraben ise erken kıllanmaya neden oluyor. Bu madde çok yoğun olduğu zaman kıllanma dört ila yedi ay erken başlıyor.

Erkek çocuk da etkileniyor

Erkeklerde ise bu madde cinsel organlarının erken gelişmesine yol açıyor. Araştırmada önemli olan bir nokta da araştırmaya katılan annelerin düşük gelirli tabakaya ait olmaları. Çünkü bu kadınların daha az katkı maddesi içeren bakım ürünleri almaya güçleri yok. Fenollere dahil olan triklosan ve paraben kozmetik ve bakım ürünlerinde mikroorganizmalara karşı ve konserve maddesi olarak kullanılıyor. Dietil filatat ise bakım ürünlerindeki kokuları kalıcı kılıyor.

Derleyen: Nilgün Özbaşaran Dede Common Chemicals in Toiletries May Lead to Early Puberty, LiveScience, 4.12.2018.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler