Instagram'daki gizli profilleri gösteren uygulama, Play Store'dan kaldırıldı

Son dönemde yaygın bir eylem olan stalk yapmanın sınırlarını aşan uygulama Ghosty, Instagram'ın girişimleriyle kapatıldı. İnsanların özelini ihlal eden uygulamanın erişime kapanmasına rağmen kullanıcıların kişisel bilgi konusunda endişeleri sürüyor.

Yayınlanma: 19.11.2019 - 10:28
Abone Ol google-news

Birçoğumuz, hayatını merak ettiği birinin sosyal medya profilini karıştırmıştır. Beğeni, hikaye görüntüleme gibi herhangi bir iz bırakmadan yapılan bu aktivite, modern tabirle stalk yapma olarak adlandırılıyor. Genelde masum bir meraktan dolayı yapılan bu eylem, herhangi bir mahremiyet ihlali teşkil etmiyor çünkü hedef kişinin profili, zaten kendi seçimine bağlı olarak açık ya da kapalı konumda oluyor.


Mahremiyet ilkelerini altüst eden yeni bir uygulama olan Ghosty, kural tanımaz insanlar için bazı sınırları kaldırırken birçok insanı da sosyal medya hesapları hakkında endişeye sürüklüyor ancak Instagram, bu konuya el attı ve kullanıcılarının tedirgin olmasının önüne geçti.


Ghostyadlı uygulamaya karşı harekete geçen Instagram, uygulamaya faaliyetlerini durdurma çağrısında bulunulduğunu açıkladı. Kullanıcılarına gizli Instagram hesaplarını gösteren uygulama Ghosty; bu kural ihlalinin dışında başka kuralları da ihlal ediyordu.


Uygulama, gizli hesapları göstermek için sizden başkalarının verilerini istiyor ve böylelikle kişilerin takip ettiği gizli hesapları bulmak için kullanıcı verilerini topluyor. Yani bu uygulamayı kullanıyorsanız hem kendinizin hem de yakın çevrenizin mahremiyetini ihlal ediyorsunuz. 


Ghosty, yakın zamanda kaldırılana kadar Google Play Store'da erişime açıktı ve nisanda kullanıma açılışından kapanışına kadar 500.000'den fazla indirme sayısı elde etti.


Uygulamanın bu kadar kısa ömürlü olması bir sürpriz değil. Faaliyetlerini durdurma çağrısıyla birlikte Instagram, haklarının ihlal edildiğini ve bu konuda yaptırım uygulayacağını açıkça belirtmişti. Asıl sürpriz olan, uygulamanın bu kadar süre boyunca Google Play Store ve Instagram'ın dikkatinden uzak bir şekilde nasıl mağazada kaldığı. Bu büyük bir sorun çünkü bu süre, bazı kişilerin insanları tehdit ya da taciz etmeye yetecek kadar veri toplaması için gayet yeterliydi. (Webtekno)


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler