Arkeologlar yanlışlıkla 1.700 yıllık yumurtaları kırdı

Arkeologlar yanlışlıkla bin 700 yıllık Roma döneminden kalma 3 yumurtasıyı kırdı.

Yayınlanma: 08.12.2019 - 11:05
Arkeologlar yanlışlıkla 1.700 yıllık yumurtaları kırdı
Abone Ol google-news

Kazıcılar, İngiltere Buckinghamshire'daki bir kazı sırasında, su dolu bir çukurda içinde 4 yumurtanın bulunduğu bir sepet keşfetti. Yumurtaların üçü çatladığında insanı bayıltacak kadar “güçlü bir koku” yaydığı belirtildi. Ekip 4. yumurtayı korumayı başardı. Bu yumurta, Britanya'da bulunan bütün haldeki tek Roma tavuğu yumurtası konumuna geldi.

Oxford Archaeology'den uzmanlar, su dolu çukurun bir çeşit Roma dilek kuyusu olarak kullanılmış olabileceğini düşünüyor. Independent Türkçe'de yer alan habere göre kazı projesinin yöneticisi Stuart Foreman, “Bunun Birleşik Krallık'taki ilk ve tek buluntu olmasının çok iyi bir nedeni var. Binlerce yıldır suyla dolu bir çukurdan, kuru bir ortamda asla sağlam kalamayacak şeyleri bulabilirsiniz. Ama yumurtaların bir tanesini çıkarmamız bile inanılmaz. Çok kırılganlardı" dedi. Foreman, yumurtaların yanında onlarca madeni para, ayakkabı, tahta alet ve “çok nadir bulunan” bir sepet bulduklarını belirtti.

Bulguyu analiz etmek için üç yıl harcayan Edward Biddulph, "Muhtemelen yoldan geçenler yeraltı tanrılarından dilek dilemek ve adak adamak üzere burada duruyordu. Romalılar yumurtaları, aşikar nedenlerden dolayı, yeniden doğuş ve doğurganlıkla ilişkilendirdi. Daha önce Britanya'daki Roma mezarlarında tavuk kemiği ve kırık yumurta kabuğu bulmuştuk ama bütün bir yumurtayı hiç görmemiştik" dedi.

Uzmanlar,  adak adamak için kullanılmaya başlamadan önce çukurun, milattan sonra ikinci yüzyıldan üçüncü yüzyıla kadar, bira mayalamak için maltlama işleminde kullanıldığını söyledi. Roma'ya ait, bozulmamış bir tavuk yumurtası buluntusunun bildirilen diğer tek örneği, 2010'da, Roma'da gömülü bir çocuğun elinin altından çıkarılmıştı. Kazı; konut ve topluluk tesislerinin yer alacağı Berryfields bölgesinin planlama izninin şartları arasındaydı.

 2007'yle 2016 arasında gerçekleşen kazıdan elde edilen buluntuların analizi o zamandan beri devam ediyor.

 



Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler