Şeker çağımızın en büyük zehri, obezitenin tetikleyicisi. Peki ama alternatifi ne olabilir?

Aşırı kilo ve obezite, çağımızın en büyük sağlık meselelerinden biri. Öyle ki, 2 milyar insan aşırı kilolu ve bunların 650 milyonu obez. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) bu sorunun önüne geçilebileceğini söylüyor.

Yayınlanma: 19.01.2019 - 08:08
Abone Ol google-news

Söz konusu kilo problemlerinin en büyük nedenlerinden biri de şeker. Bu sebeple bilim insanları bugünlerde şekerin muadilini aramakla meşgul. Kimisine göre bu alternatif bal olurken kimisi hindistan cevizi şekeri, kimisi şeker otu olarak da bilinen Stevia’yı, kimisi de Yacon şurubunu öne sürüyor. Ancak bilim insanlarına göre bunlar da yan etkilerden azade değil. ‘Şekerden 16 bin kat daha tatlı’ Alternatif şeker pazarının payının 9 milyar dolar olması, alternatif şekerlerin “sağlıklı” olduğu bilgisinin manipüle edilmiş olabileceği ihtimalini de beraberinde getiriyor olabilir. Bir başka deyişle, yeni ve sağlıklı bir alternatif gerektiği aşikâr. Tel Aviv’de yaşayan bilim insanları, geliştirdikleri Amai adı verilen proteinlerle şekerden binlerce kat daha fazla tat veren protein molekülü yarattı. Bu proteinleri maya gibi mikroorganizmalarda fermente ederek, alternatif şekerler gibi kilo yapma ve kanserojenlik tarzı yan etkileri bulunmayan yepyeni bir şeker ikamesi oluşturdular. En azından iddiaları bu yönde. Şekerin her yıl baruttan daha fazla insan öldürdüğünü ancak bilim insanlarının sadece şekerin neden olduğu hastalıklara odaklanma eğiliminde olduğunu ifade eden biyokimyacı İlan Samish, “Kendimce gıdayı iyileştirme misyonu üstlendim. Burada, doğada bulunan proteinin aynısını üretmiyoruz. Proteini yeniden dizayn ediyoruz” ifadelerini kullandı. Üretilen içeriğin bildiğimiz şekerden -ağırlık bazında- 16 bin kere daha tatlı olduğunu ve 0.375 miligram tatlı proteinin bir çay kaşığı şekerle eşdeğerde olduğunu ifade eden Samish ve ekibi, geliştirdikleri ürüne “Dünya’nın en tatlı maddesi” yakıştırması yaptı. Kimisine göre bu buluş, şeker ihtiyacımızı karşılamamız için geleceğe doğru sağlıklı ve etkili bir alternatif olabilir. Ancak itirazları da beraberinde getirirse hiç şaşırmayız.

Derleyen Batuhan Sarıcan Kaynak: https://medium.com/s/2069/in-thefuture- your-food-will-be-sweetened-with-proteine7659485731e


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler