Salyangozlar güneşten korunmak için algleri kullanıyor

Bitki ve hayvanların zeki olup olmadığı yönündeki tartışmalar süredursun, türler içinde bulundukları ekosisteme uyum sağlamak için kullandıkları “yaratıcı” yöntemlerle nesillerini devam ettiriyor.

Yayınlanma: 02.02.2019 - 08:53
Abone Ol google-news

Doğada söz konusu yaratıcı yöntemlerin birçok örneğine rastlıyoruz. Lunella coreensis isimli türbanlı salyangozların güneşten korunmak için Pseudocladophora conchopheria türündeki algleri “kullanması” da bunlardan birisi. Diğer salyangozlar, kendilerine alglerden bir ziyafet çekmeyi tercih ederken bu salyangozlar, alglerin türban biçimindeki kabuklarını sarmasına, başka bir deyişle algden bir “ceket” oluşturmasına olanak sağlıyor. Peki ama neden? Bu salyangozların niçin böyle bir korunmaya ihtiyaç duydukları (veya olanak tanıdıkları) daha önce tam olarak açıklanamamıştı. Ancak Tohoku Üniversitesi deniz biyolojisi bölümünden Osamu Kagawa ve meslektaşı Satoshi Chiba bu fenomeni, gelgitlerin yarattığı sıcaklık değişimleriyle açıkladı. Journal of Zoology’de yayımlanan çalışmaya göre algler, salyangozları sıcaklık değişimlerine karşı korumak için izole ediyor. Salyangozlar bu sayede kayalıklı okyanus kıyılarında hüküm süren zorlu yaşam koşullarının da üstesinden geliyor. Zira laboratuvar ortamında gerçekleştirdikleri lambalı sıcaklık deneylerinde de “alg ceketi” olmayan salyangozların, olanlara göre iki katı kadar daha fazla öldüğünü bulguladılar. “Salyangozlar düzenli olarak sudan çıkıyor ve düşük gelgitlerde güneşe maruz kalıyorlar” diyen Kagawa, düşük gelgit ve yüksek gelgit arasındaki sıcaklık farkının bazen 20°C’den fazla olduğunu ifade ediyor. Kagawa ve meslektaşı, bu eşleşmenin plajın kumlu alanlarına yakın arazilerden ziyade kayalık bölgelerde gerçekleştiğini de belirtiyor. Bu olumlu etkileşim örneğinde karşılıklı fayda (mutualizm) olup olmadığı, başka bir deyişle alglerin salyangozlardan ne gibi bir fayda sağladığı ise henüz bilinmiyor.

https://www. newscientist.com/ article/2191791-somesnails- wear-jacketsmade- of-algae-toprotect- them-fromthe- sun/ https://www. researchgate. net/publication/ 329600076_Snails_ wearing_green_ heatproof_suits_ the_benefits_of_algae_ growing_on_ the_shells_of_a_intertidal_ gastropod


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon