Beyin taramaları: Bilincin izine rastlandı mı?

Beyin taramaları bilincin kapılarını aralıyor: Uluslararası bir araştırmanın yeni bulguları çevreleri ile iletişim kuramayan hastalarda farkındalığın ve bilincin nasıl doğru şekilde ölçüleceği konusunda önemli bir ilerleme... Komada insanın bilinci açık mı kapalı mı tartışmasını bitirebilecek gelişme...

Yayınlanma: 15.02.2019 - 21:13
Abone Ol google-news

İnsanı diğer canlılara göre en önemli özelliği olarak nitelendirilen “bilinç” kavramı gizemini korumaya devam ediyor. Öylesine kompleks bir “yapı” söz konusu ki kimi bilim insanı bilinci beyinde aramak konusunda bile şüpheli. Hal böyle olunca da bilinç üzerine yapılan çalışmalar hızını kesmeden devam ediyor. Şimdi, uluslararası bir araştırma ekibi, karmaşık beyin aktivitelerinde bilincin izlerine rastladıklarını açıkladı. Science Advances’ta yayımlanan çalışmaya göre bilinçli bir beyin, ayrıntılı ve iç içe geçmiş sinyallerle dolu. Paris, New York, Liège, Londra ve Kanada’daki hastaları kapsayan çok uluslu çalışmada, sağlıklı beyin ile “bilinç kaybı” yaşayan iki tip beynin aktiviteleri karşılaştırıldı.

125 hasta

Araştırmacılar farklı ülkelerden 125 hastanın beyin aktivitelerini manyetik rezonans görüntüleme (MR) ile analiz ettiler. Böylece 2 farklı beyin aktivitesi modeli ortaya çıktı. Bu insanların 47’si sağlıklı iken diğer hastaların gözleri açık bile olsa bilinçleri kapalıydı. Çevresinin bilincinde olan hastalarda daha karmaşık nöral sinyallere rastlanırken bilinci kapalı olanlarda daha basit-ilkel sinyallere rastlandı.

Klinik nörobilim

Bulguları değerlendiren Ore College’dan (Portland) bilişsel nörobilimci Michael Pitts, bu çalışmayla birlikte klinik nörobilimin bilinçle olan ilişkisinin net ve güvenilir bir şekilde ortaya konduğunu söyledi. Paris’teki INSERM’den ortak yazar Jacobo Sitt ise bu çalışmanın bizi bilincin ne olduğunu anlamamıza bir adım daha yaklaştırdığını ifade etti. Bilinç ve beynin bilinci nasıl yarattığı sorusu büyük tartışmalara neden oluyor. Uyurken belirsizleşen, uyuşturucular tarafından çarpıtılabilen ve kazalarda kaybolabilen bir fenomenden söz ediyoruz. Bilim insanları, beynimizin bilinci nasıl yarattığına dair birçok biyolojik açıklama önermiş olsa da kimi bilim insanları bu tanımları kısmen ya da tamamen reddedebiliyor. Bu açıdan bu araştırma oldukça önem taşıyor.

 

Derleyen: Batuhan Sarıcan

https://www.sciencenews.org/article/ brain-scans-decode-elusive-signatureconsciousness? tgt=nr


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler