'Süper ay' depremi tetikler mi?

Çanakkale ve Bursa’da son 9 saat içerisinde meydana gelen depremler, vatandaşları büyük ölçüde tedirgin etti. Çakırlı, Karapürçek başta olmak üzere Değirmencik ve Karahamzalar’da hafif olarak hissedilen depremler, “Büyük Marmara Depremi mi geliyor” sorusunu akıllara getirdi. Öte yandan Hatay'ın Samandağ ilçesinde de Richter ölçeğine göre 4.0 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Ay’ın Dünya’ya yakınlaşması sonrası bugün yaşanan depremler yurttaşlarda endişe yarattı...

Yayınlanma: 20.02.2019 - 11:43
'Süper ay' depremi tetikler mi?
Abone Ol google-news

Aynı anda dolunay yaşanınca Süper Ay adı verilen ve ayın yüzde 14 daha büyük ve yüzde 30 daha parlak görünmesini sağlayan fenomen dün akşam dünyanın her köşesinden gözlendi. 

Ay’ın Dünya’ya en çok yaklaştığı günün ertesinde Türkiye'nin çeşitli şehirlerinde meydana gelen depremler akıllara aynı soruyu getirdi?  'Süper ay' depremi tetikler mi?

Süper Kanlı Mavi Ay Tutulması nedir?

Son 400 yılda yaşanan 8.0 ve üzeri 204 depremin incelendiği araştırmada Ay evreleri ve büyük depremler arasında bir bulguya rastlanmadı.

Araştırma, 2016 yılında Japon bilim insanlarının, Yeni Ay ya da Dolunay evresinde geniş ölçekli depremlerin oluşma riskinin daha fazla olduğu sonucunu çürüttü.

Depremler, yer kabuğundaki tektonik hareketler sebebiyle meydana gelir. Dünya'nın tektonik plakaları sıkıştığı zaman aşağı yönlü basınca sebep olur ve basınç açığa çıktığı zaman depremler oluşur.

Öyle ya da böyle tabiki çok büyük çaplı depremler yaşanacak. Bu depremler Dolunay evresinde mi olur yoksa sıradan bir günde mi orası bilinmez.

Fakat son 400 yılda yaşanan büyük depremlerin, gökyüzü olayları ile bir ilgisi olmadığı bu araştırmayla beraber kanıtlandı.

<haber-dikey:1256465>


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler