Yaşamı kolaylaştıran bilgiler: Kasların bile belleği var

Daha önce yapılan spor alıştırmaları kaslarda iz bırakıyor ve bu izler sonra daha güçlü bir büyümeyi motive ediyor. Yani kaslar geçmiş deneyimlerini hatırlıyorlar.

Yayınlanma: 01.03.2019 - 23:48
Abone Ol google-news

İster koşma olsun isterse spor salonunda yapılan beden hareketleri olsun, bir kez spor yapan kişiler kaslarımızın ne kadar uyumlu olduğunu bilir. Düzenli olarak çalıştırıldıklarında büyürler ve güçlenirler. Fakat örneğin hastalık nedeniyle spora ara verildiğinde kasların gücü de zayıflar. Hatta birkaç gün yenilen yağlı ve sağlıksız yemekler bile kas hücrelerinin metabolizmasını altüst edebilir. Peki belli bir aradan sonra kaslar yeniden çalıştırılınca neler oluyor? Geçmişteki deneyimler kasların büyümesini ve güç kazanmasını etkiliyor mu? Bu konuyu araştıran Keele Üniversitesi’nden Robert Seaborne ve ekibi ilk kez ‘kas belleğiyle’ ilgili kanıtlar buldu.

Araştırma çerçevesinde 8 genç erkek yedi hafta boyunca yoğun olarak antrenman yaptıktan sonra yedi hafta ara verdi. Sonra yine yedi hafta spor yaptı. Bu üç evrede katılımcıların kas kütlesi ve kas gücü kontrol edildi. Beklenildiği gibi spor alıştırmalarının yararları kendini belli etti. Katılımcıların bacak kasları ilk yedi haftada yüzde 6.5 oranında kütle kazanırken, kasların gücü de yüzde 9.3 kadar arttı. Spora ara verildiğinde ise hem kas kütlesinin hem de gücünün zayıfladığı görüldü. Ama asıl sürpriz yedi haftalık ikinci antrenman evresinde yaşandı. Bu zaman zarfında katılımcıların kaslarının 2 misli büyüdüğü saptandı. Kasların kütlesi yüzde 12 oranda büyürken, gücü de yüzde 18 arttı. Anlaşıldığı üzere daha önce yapılan spor alıştırmaları kaslarda iz bırakıyor ve bu izlerse daha sonra daha güçlü bir büyümeyi motive ediyor. Yani kaslar geçmiş deneyimlerini hatırlıyor.

Süreç nasıl işliyor?

Bu sürecin nasıl işlediğini öğrenmek isteyen bilim insanları üç evrede gen etkinliğinin ve epigenetik DNA metilasyon analizi için doku örnekleri aldılar. Bunlar genelde metil gruplarından oluşan küçük moleküllerdi.

DNA’daki 850.000 bağlantı noktasının karşılaştırılması sonucunda araştırmacılar, ilk antrenmanların, kas hücresi DNA’sının büyük bir kısmını epigenetik metilasyondan temizlediğini gösterdi. Bunun sonucunda gen etkinliği de yükseliyor. Ve bu değişimlerse spora ara verildiği zaman da önemli ölçüde kalıcı oluyor ve ikinci spor evresinde daha da güçleniyorlar. Belli bir aradan sonra yeniden spora yapmaya başlandığında bu epigenetik değişimler gen etkinliğini ve kas büyümesine daha fazla tetikliyorlar.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler