ABD, dünya çapında 50 bin ağı izlemiş

Snowden'ın belgelerini yayınlamaya başlayan Hollanda basını, ABD'nin dünya çapında 50 bin internet ağını izlediğini öne sürdü. İzlenen ülkeler arasında Türkiye de bulunuyor.

Yayınlanma: 25.11.2013 - 09:44
Abone Ol google-news

ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) dünya çapındaki internet ağlarında yürüttüğü izleme faaliyetlerinin bilinenden çok daha fazla olduğu ortaya çıktı.

Hollanda'da yayınlanan NRC Handelsblad gazetesinin haberine göre NSA'nın gizli bir yazılımla dünya genelindeki 50 bin bilgisayar ağına sızdığı ortaya çıktı. Habere göre, NSA ajanları bu ağlara sızmak için "Digital Sleepers" isimli bir program kullandı.

Washington Post gazetesi, geçen yaz yayınladığı haberinde NSA'nın 2008 yılında beri 20 bin bilgisayar kullanıcısını takip ettiğini yazmıştı. Hollanda gazetesi ellerine geçen 2012 yılına ait belgede izlenen bilgisayar sayısının 2013 yılı sonuna kadar 85 bine ulaşmasının hedeflendiğini belirti. Takip edilen bilgisayarlardaki tüm kişisel bilgilerin koplayandığı açıklandı.


Arka planda çalışıyor

Trojan benzeri bir program olan Digitel Sleepers'in NSA uzmanları istediğinde faaliyete geçtiği, diğer zamanlarda ise hedef bilgisayarlarda arka planda çalışmaya devam ettiği söyleniyor.

Gazetenin yayınladığı haritada 'Bilgisayar ağ sömürüsü' (CNE) olarak adlandırılan programın dünyanın 84 kenti izlediği görülüyor. Haritada izlenen kentlerin bazıları sansürlü olarak verildi. Ancak Türkiye üzerinden geçen iki ana internet ağında da izleme faaliyetlerinin yürütüldüğü görülüyor. Aynı programın İngiliz gizli istihbarat servisi GCHQ tarafından da kullanıldığı kaydedildi.

Teknoloji uzmanları, sistemin ne amaçla kurulduğunu henüz açıklayamasa da, Avrupa Parlamentosu ve Bakanlar Konseyi'nin telekomünikasyon işlerini yürüten Belçikalı telekom şirketi Belgacom'un da dinlendiği açıklandı. Sistemin kullanıcıların e mail adreslerine kendi sitelerini tıklamalarını sağlayacak linkler göndererek, bilgilerine ulaşıldığı tahmin ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler