Uzaya da politik mesajlar

Uzayın derinliklerinden gelen sinyalleri 50 yıldır telsiz teleskoplarıyla pasif şekilde izleyen-dinleyen “Search for Extraterrestrial Intelligence” (Dünya Dışı Zekâ Araştırması) isimli enstitünün (kısaca Seti), aniden aktifleşip uzaya mesaj gönderme planı hazırlaması heyecan yarattı.

Yayınlanma: 13.02.2015 - 23:32
Abone Ol google-news

Kepler uzay teleskobunun saptadığı “güneş sisteminin ötesindeki gezegenler” (exoplanets) arasında dünyaya benzeyenlerden hareketle, Seti, uzaydaki uygarlıklara güçlü radyo mesajlarıyla  zeki yaşam formlarıyla iletişime geçmeyi amaçlıyor. Ama iki soru işareti var: Ne mesaj verilecek? Kötülük, düşmanlık yanı ağır basan bir uygarlığa denk gelinirse ne olacak? Bunun dünyanın sonunu getirebileceği uyarısı yapanlar var. ABD merkezli Seti’nin başındaki Dr. Seth Shostak “Enstitüdeki bazı araştırmacılar daha ‘aktif’ olmamız gerektiğini düşünüyor” derken bir yandan da “İnsanlığın varlığının bas bas bağrılmasının tehlikeli olabileceği yorumlarına” hak verdi.

“Bir duyan olur” umuduyla uzak gezenlere mesaj gönderme planı hayata geçse bile haberleşme oldukça zaman alacak. En yakın yıldız sistemi “Alpha Centauri” ile iletişim kurmak 9 yıl sürecek.

 

Hawking: Sessiz kalın

Bu projeye karşı çıkanlardan biri de ünlü fizikçi Stephen Hawking. İnsanların olabildiğince sessiz kalması gerektiğini savunan Prof. Hawking, daha önce yabancı uygarlıkların dünyayı istila edip kaynakları sömürebileceği endişesini dile getirmişti.

 

Amerikan Uzay Ajansı’nın (NASA) Hubble uzay teleskobu, nisan ayında keşif yolculuğunun 25. yılını kutlayacak. Uzak galaksilerdeki sırları araştıran Hubble’ın 12 Şubat’ta fotoğrafladığı SDSS J1038+4849 adlı galaksi gezegeni gülen bir surata benziyor. Galaksi kümesi aslında iki parlak galaksi olan iki büyük göze sahip. Gülen ifade ise yerçekimsel kırılma olarak bilinen bir etkiyle oluşuyor.

 

 

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler