AKP sansürde dünya birinciliğine koşuyor!

Teknolojinin birçok alanında en geride olan Türkiye, sansür alanında dünyanın en büyüğü olmak için yeni adımlar atıyor. Artık Erdoğan hükümetinin ‘uygunsuz’ bulduğu bir tweet veya bir YouTube videosuna erişim engellenebilecek.

Yayınlanma: 13.01.2014 - 10:10
Abone Ol google-news

Teknolojik gelişmişlik konusunda dünyanın en kötü ülkeleri arasında yer alan Türkiye son 10 yılda internete erişim ve sansür konusunda dünyanın birincisi olmak için emin adımlarla ilerliyor. Google 2013 yılı şeffaflık raporunda Türkiye içeriklerin kaldırılması konusunda dünya birincisi olurken AKP internet sitelerini kapatmak için bundan böyle mahkeme kararına da ihtiyaç duymayacak.

5651 sayılı kanuna eklenen maddelerle artık internet siteleri herhangi bir mahkeme kararı olmadan Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) ve Ulaştırma Bakanlığı’nın emriyle 4 saat içinde kapatılabilecek.

SERDAR KUZULOĞLU: DEVLET İNTERNETİN VANASINI KAPATIRSA...

17 Aralık 2013 tarihinde TBMM’ye ulaşan bir kanun teklifi, o günden bu yana internet camiasında tartışılıyor. “İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi” AKP MKYK üyesi Şanlıurfa Milletvekili Zeynep Karahan Uslu tarafından verildi ve 26 AKP milletvekili tarafından da imzalandı. Teklifin sunumunda “İnternetin dağınık ve dinamik yapısı, yeni ihtiyaçları ortaya çıkarmıştır... Bu kapsamda 5651 sayılı kanunun mevcut maddelerinde değişiklik ve yeni eklemeler öngörülmektedir” deniliyor.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu, önümüzdeki salı günü yapacağı toplantıda, alt komisyonda kabul edilen “torba” tasarıyı görüşerek aynen veya bazı değişikliklerle karara bağlayacak.

Kanun Teklifi Sunumunda Neler Var?

* Bir içeriğin adli makamlara şikâyet edilmesi zorunluluğu ve bir içeriği yayından silmek için mahkeme kararı gerekliliği ortadan kaldırılıyor.

* Değişikliğe göre içerik sağlayıcı, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın talep ettiği bilgileri vermek zorunda. Yer sağlayıcıysa, sunulmasını sağladığı hukuka aykırı içeriği, kendisine bildirilmesinden itibaren yayından çıkarmakla yükümlü. Ayrıca trafik bilgilerini de bir yıldan az ve iki yıldan fazla olmamak üzere saklamalı. İlgili yükümlülükleri yerine getirmeyen yer sağlayıcı hakkında 10 bin lira ile 100 bin lira arasında idari para cezası uygulanabilecek.

* İçerikler kaynağından kaldırılana kadar internet siteleri yasaklı olsun deniyor. Ama içeriğin kaldırılmasını takip etmek servis sağlayıcıya düşüyor.

* TİB yanlışlıkla şu sayfa kalırılsın derse ve o sayfada aslında suç unsuru yoksa ve o site bu yüzden zarar görürse dava açsa bile bir şey olmayacak.

* TİB bir siteyi kapatırsa bunun için bir sebep sunmak zorunda olmayacak.

* Eklenen kanun maddesine göre kurulacak Erişim Sağlayıcılar Birliği, tüm mobil ve sabit internet servis sağlayıcı şirketlerinin çatı örgütü olacak. Bu birlik TİB veya bakanlık tarafından alınan engelleme kararını 4 saat içinde uygulamaya geçecek. Buna ek olarak Erişim Sağlayıcılar Birliği, abonelerin internet trafiği bilgilerini 2 yıl boyunca tutacak.

* Tasarıya göre internet kafeler de ticari amaca bakılmaksızın suç oluşturabilecek içeriklere erişimin engellenmesi ve kullanıma ilişkin erişim kayıtlarının tutulmasına ilişkin tedbir almak zorunda. İhlal durumunda toplu kullanım sağlayıcılarına mülki amir tarafından uyarma, 1.000 - 15.000 lira arasında idari para cezası veya üç gün ticari faaliyetlerden men cezası verilebilecek.

18 Ocak’ta eylem var

Sansür yasasıyla ilgili Sayfalar Ortak Platformu 18 Ocak’ta eylem çağrısı yaptı. Platform, 18 Ocak 18.00’de sokağa çıkmaya, 21.00’de tencere tava çalma ve ışık söndürme eylemleri yapmaya çağırdı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler