Ne kadar parlak ve renkli, o kadar zehirli

Exeter ve Cambridge Üniversitesi bilim insanları şimdi uğur böceklerinin üst kanatlarındaki rengin zehir için bir gösterge olduğunu saptadı.

Yayınlanma: 19.06.2015 - 15:33
Abone Ol google-news

Üzerlerinde siyah noktacıklar bulunan kırmızı uğur böceklerini hepimiz severiz. Kimileri de gerçekten uğur getirdiklerine inanırlar. Exeter ve Cambridge Üniversitesi bilim insanları şimdi uğur böceklerinin üst kanatlarındaki rengin zehir için bir gösterge olduğunu saptadı. Bu sinyali anlayan kuşlar daha dikkat çekici ve daha renkli türlere ender olarak saldırıyor (Scientific Reports). Uğur böcekleri arasında en çok bilineni ülkemizde de çok yaygın olan yedi noktalı Coccinella septumpunctata’dır. Avrupa ve ABD’de yaşayan Asya uğur böceği (Harmonia axyridir) ve iki noktalı uğur böceği (Adalia bipunctata) gibi çeşitli türler de var. Uğur böceklerinin rengi sarı, turuncu ve kırmızıdan, kahverengimsiye kadar uzanır. Üzerindeki noktacıkların sayıları da değişkendir.

Araştırmacılar İngiltere’de yaşayan beş uğur böceğini inceledi. Uğur böceklerinin zehrini su pireleriyle (Daphnia) ölçen araştırmacılar, içi su piresi dola kaplara uğur böceğinden aldıkları salgıyı damlattı. Ne kadar çok su piresi ölürse, salgı o denli zehirli olarak sınıflandırıldı. Buna göre en parlak renge sahip iki noktalı uğur böceği gibi türler en zehirli salgıya sahip. En zararsız salgıyı neredeyse hiç dikkat çekmeyen sarımsı kahverengi uğur böceği (Aphidecta obliterata) üretiyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon