Volkswagen, Türkiye’de 323.000 aracı geri çağırıyor!

Alman otombil devi Volkswagen’in emisyon skandalının Türkiye’yi ne kadar etkilediği ortaya çıktı. Fikri Işık, Türkiye’den geri çağırılacak Volkswagen araçlarının sayısını açıkladı. EA 189 tipi motora sahip Türkiye’deki kaç aracın emisyon krizinden etkilendiğini merak ediyorsanız haberimize bekliyoruz.

Yayınlanma: 18.10.2015 - 22:51
Abone Ol google-news

Geçtiğimiz ay ABD tarafından ortaya çıkarılan Volkswagen emisyon skandalı ile ilgili yeni gelişmeler ortaya çıkmaya devam ediyor. Skandal, dizel motora sahip Volkswagen araçlarının, yasal sınırlar dışında çevreyi kirleten gazla salmasıyla ilgiliydi. Konuyla ilgili dünya genelinde 11 milyon aracın geri çağırılması söz konusu. Bu rakamın ne kadarının Türkiye’yi ilgilendirdiği ise ortaya çıktı.


Hileli bir yazılım kullanarak, test ve günlük kullanımda farklı gaz salınım değerleri veren Volkswagen araçlarının yaklaşık 323.977 tanesi Türkiye’de satılmış. EA 189 motor tipini ilgilendiren bu skandal ile ilgili Ocak 2016’da geri çağırma işlemi başlayacak. Araçlarda teknik bir güncelleme yapılarak gaz salınım değerleri normal aralığa getirilecek. Ocak 2016 tarihinde Volkswagen diğer ülkelerde de geri çağırma işlemine başlayacak.
Geri çağırma işleminde Volkswagen çalışanları tarafından araçların motor kontrol yazılımı güncellenecek. Uygun yakıt-hava karışımı değerleri sağlanacak. Ancak bu işlem sonrasında araçlarında nasıl bir verim ve performans kaybı yaşanacağı bilinmiyor. Yani 120 beygir olarak satın aldığınız araç, işlem sonrasında 100 beygire düşebilir. Bu noktada ise Volkswagen marka araç sahiplerinin firmaya dava açma hakkı gündeme gelecek. Diğer yandan Bilim, Sanayi ve Teknoloji bakanı Fikri Işık, bu konuyla ilgili Volkswagen’e bir ceza verilmediğini dile getirdi. Işık, Volkswagen’in “gönüllü geri çağırma yapacağını” söyledi.
EA 189 tipi Volkswagen Grubu motoru
EA 189 tipi motor seçeneği tüm Volkswagen Grubu’nda kullanılıyor. Audi, Seat, Skoda ve Volkswagen marka araçlarda kullanılan bu motor seçeneği 2008-2014 yıllarında yoğun olarak satıldı. 2015 yılı modelleriyle ilgili henüz bir bilgi yok. Söz konusu emisyon skandalı sadece dizel araçları ilgilendiriyor. Benzinli araçlarda böyle bir sorun yok.

  • 1.2 lt TDI
  • 1.6 lt TDI
  • 2.0 lt TDI

hacimlere sahip TDI yani dizel araçlar EA 189 motor tipinin kapsamına giriyor. Volkswagen’in Türkiye distribütörü Doğuş Otomotiv, bu skandaldan etkilenen araçları sorgulamak için resmi internet sitesinde bir bölüm hazırladı. Aracınızın şasi numarasını girerek sorgulama yapabiliyorsunuz. Doğuş Otomotiv, etkilenen araçlarının sahiplerine ulaşacaklarına da internet sitelerinde dile getirmiş.

Samsung’tan 3 yeni Exynos işlemci geliyor!


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler