Facebook İHA’ları gökyüzünü kaplayacak

ABD’li sosyal medya devi Facebook, dünya göklerini insansız hava araçlarıyla (İHA) kaplamaya hazırlanıyor.

Yayınlanma: 05.03.2014 - 10:22
Abone Ol google-news

Amacını, ‘dünyada internet erişimi bulunmayan 5 milyar kişiyi internete kavuşturmak’ olarak açıklayan Internet.org adlı girişimin destekçileri arasında yer alan Facebook, bu yönde bir adım atmak için kolları sıvıyor.

Teknoloji sitesi TechCrunch’ın haberine göre, Facebook insansız hava aracı üreticisi Titan Aerospace adlı şirketi almak için görüşmeler yapıyor. Güneş enerjisiyle çalışan Titan Aerospace İHA’ları tam 5 yıl yere inmeden uçabiliyor. Facebook’un şirketi almak için 60 milyon doları gözden çıkardığı belirtiliyor. Ancak bazı analistler bedava mesajlaşma servisi WhatsApp’ı 19 milyar dolara alan Facebook’un bedava internet için 60 milyon dolarlık bir proje üzerinde çalışmasının yeterli olup olmadığını tartışıyor.

Çok yüksekten uçan Titan Aerospace İHA’ları ile başta Afrika olmak üzere dünyada internet erişimi az olan yerleri kapsama alanına almak istediği kaydedilen Facebook’un Solara 60 model iHA’lardan 11 bin adet üretmeyi planladığı belirtiliyor.

Gece bataryayla uçuyor

‘Atmosfer uydusu’ olarak adlandırılan bu İHA’lar adeta yörünge uyduları gibi işliyor ancak daha ucuza mal oluyor. Bu İHA’ların hava durumu gözleme, fotoğraf çekme ve iletişim özellikleri bulunuyor. Geceleyin bir batarya yardımıyla uçurulan İHA’lar gündüz gerekli bütün enerjiyi güneşten alarak 20 kilometre yüksekte 5 yıl boyunca uçabiliyor. Bir diğer ABD’li internet devi Google’ın da ‘Project Loon’ adlı girişimle balonlar yardımıyla benzeri bir proje gerçekleştirmek istediği biliniyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler