Filler, etnik kökeni sesten ayırt edebiliyor

Fillerin sadece sesini dinleyerek bir insanın cinsiyetini, çocuk mu yoksa yetişkin mi olduğunu ve hatta etnik kökenini ayırt edebildiği keşfedildi.

Yayınlanma: 11.03.2014 - 15:19
Abone Ol google-news

Kenya'daki Amboseli Ulusal Parkı'nda yaşayan Afrika fillerine çeşitli ses kayıtlarını dinleten bilim adamları, fillerin çocuk ve yetişkin seslerine, erkek ve kadın seslerine, farklı kabilelerden kişilerin seslerine değişik tepkiler verdiğini belirledi.

Fillere bölgede yaşayan Masai ve Kamba aşiretlerinden erkek, kadın ve çocukların seslerini dinleten araştırmacılar, fillerin hayvancılık yapan Masai kabilesinden yetişkin erkeklerin sesini duyunca korktuklarını, kaçmaya çalıştıklarını gözlemledi.

Tarımla uğraşan Kamba aşireti erkeklerine aynı tepkiyi vermeyen fillerin, Masai erkeklerinden kaçınmak için çıkardıkları sesleri dikkatle dinlediği sanılıyor.

Araştırmayı yöneten Sussex Üniversitesi'nden Prof. Karen McComb ve Dr. Graeme Shannon, fillerin diğer hayvanların seslerine de duyarlı olduğunu, bir aslanın kükremesinden dişi mi yoksa tehlikeli bir erkek mi olduğunu anlayabildiğini belirtti. Prof. McComb, fillerin insanları kokularından da ayırt edebildiğine işaret etti.

Emory Üniversitesi'nden Frans van der Waal da "İnsanoğlunu son yüzyılda karşı karşıya kaldıkları en tehlikeli saldırgan olarak kabul eden filler, insanlara karşı kendilerini korumaya çalışıyor" dedi.

Araştırma, "Proceedings of the National Academy of Sciences" dergisinde yayımlandı.

Afrika filleri, dünya üzerinde yaşayan en büyük kara canlıları olarak kabul ediliyor. Ekvator bölgesindeki ormanlarda yaşayan Afrika filleri, iri bedenleri ve yuvarlak kulakları ile diğer fil türlerinden ayırt ediliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler