WhatsApp uçtan uca şifreleme özelliği nedir?

WhatsApp uçtan uca şifreleme özelliği (end-to-end) an itibariyle duyuruldu. Güvenlik adına atılan önemli bir adım olarak karşımıza çıkan WhatsApp şifreleme özelliğinin detayları haberimizde.

Yayınlanma: 09.04.2016 - 19:39
Abone Ol google-news

Mobil cihazlara her geçen gün daha fazla bağlanıyoruz ve her geçen gün daha fazla kişisel verimizi mobil cihazlara kaydediyoruz. Bu durum bazı tehlikelere davetiye çıkarıyor. WhatsApp artık bu tehlikelere karşı bir önlem aldı ve yeni şifreleme özelliğini duyurdu. Dünyanın en çok kullanılan mobil mesajlaşma uygulaması WhatsApp artık daha güvenli. Özellik hem iOS hem de Android platformlarında aktifleşmiş durumda.


WhatsApp uçtan uca şifreleme nedir?
Aslında mesajlaşma uygulamalarının şifrelenmesi yeni bir uygulama değil. Yıllardır Telegram isimli uygulama bunu varsayılan bir özellik olarak sunuyordu. WhatsApp ise bu özelliği yeni duyurdu.
WhatsApp kullanıcılarına geçtiğimiz saatlerde bir bildirim ile haber verilen bu özellik tam olarak şu şekilde ifade ediliyor:
“Bu sohbete gönderdiğiniz mesajlar ve yaptığınız aramalar artık uçta uca şifrelemeyle korunmaktadır. Yani WhatsApp ve üçüncü kişiler bunları okuyamaz veya dinleyemez.”
WhatsApp’ın iddiası son derece büyük. Uygulama, uçtan uca şifreleme metodu ile her mesajın, iletinin ve gönderinin ayrı ayrı şifrelendiğini, şifrelenmiş verilerin kendileri tarafından bile okunamadığını iddia ediyor. Mesajlar, fotoğraflar, videolar, ses dosyaları ve belgeler söz konusu şifrelemeye dahil. Bir milyardan fazla aktif kullanıcısı bulunan uygulama için bu son derece önemli bir iddia.
Söz konusu yeni şifreleme özelliğinin Open Whisper Systems ile birlikte geliştirildiği söyleniyor. WhatsApp ve Open Whisper Systems, 6 aylık bir hazırlık ve test sürecinden sonra bu özelliği duyurdu. Özelliğin kısa bir süre önce patlak veren “Panama Papers” güvenlik krizinden hemen sonra duyurulası ise düşündürücü.
WhatsApp uçtan uca şifreleme nasıl aktifleştirilir?
WhatsApp uçtan uca şifreleme özelliğini aktifleştirmeniz gerekmiyor. WhatsApp, özelliğin kapatılmasının mümkün olmadığını, zaten aktif olduğunu vurguluyor. Yani WhatsApp uçtan uca şifreleme özelliğini aktifleştirmek veya kapatmak mümkün değil.
Ancak görüşmenin şifreli olduğundan emin olmak için bir kontrol metodu bulunuyor. WhatsApp sohbetlerindeki kişi/grup bilgisinden iki cihaz arasında QR kodu taraması yaparak güvenliği doğrulamanız mümkün. Kişi/grup bilgisi ekranında “Şifreleme” sekmesi altında her sohbet için özel olarak oluşturulan QR kodu ve 60 haneli şifreyi görüntüleyebilirsiniz. Eğer QR kodu taramanız mümkün değilse, örneğin cihazınızın kamerası bozuksa, kodun altındaki 60 haneli rakamları karşılaştırabilirsiniz.  Bu özellikten faydalanmak için yapmanız gereken tek şey iOS için App Store’dan, Android için Google Play Store’dan en güncel WhatsApp sürümünü yüklemek. Eğer uygulamanız güncel değilse bu özellikten faydalanmanız mümkün değil.
Kayıp ya da çalıntı cihazınızı bulmanın kolay yolu: Eset Anti Theft


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler