Türkiye'yi bekleyen risk: Dijital eşitsizlik

AKDENİZ Üniversitesi Gerontoloji Bölümü öğretim üyesi Doç.Dr. Özgür Arun, gelecek yüzyılda Türkiye'yi bekleyen en önemli risklerden birinin dijital eşitsizlik, en önemli fırsatının da beşeri sermayesi olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 07.11.2016 - 11:07
Abone Ol google-news

ABD'nin her yıl uluslararası alanda liderliği ve öğrenim yetkinliği öne çıkan genç akademisyenlere verdiği 'Rising Star Early Career Faculty Award: Yükselen Yıldız' ödülünü kazanan ilk Türk bilim insanı Doç.Dr. Özgür Arun, gelecek yüzyılda Türkiye'yi bekleyen riskler ve fırsatları TÜİK verileri ışığında ele aldı. Dijital eşitsizlik konusunun yani teknoloji kullanımının Türkiye'de önümüzdeki yüzyıldaki risklerinden biri olarak değerlendiren Doç.Dr. Arun, beşeri sermayenin en önemli fırsat olduğunu söyledi.

Önümüzdeki yüzyılda kamu hizmetlerinin çoğunun artık internet üzerinden sunulacağını ifade eden Doç.Dr. Arun, e-devlet'in bu durumun en önemli örneği olduğunu dile getirdi. Doç. Dr. Arun, şöyle dedi:

"Ama bizi bir risk bekliyor. Nüfusumuzun büyük kısmının teknoloji kullanımı çok düşük. Dijital eşitsizlikte önce teknolojik cihazlara sahip olmaya, sonra da bunların kullanım düzeylerine bakılıyor. Dijital eşitsizlik daha çok yaşlılar ve daha düşük eğitimliler, yoksullar için risk oluşturuyor. İki yaş grubunda yoksulluğun daha fazla olduğunu görüyoruz. Bunlar yaşlılar ve çocuklar. Resmi rakamlara göre 15 yaşın altında yüzde 24 olan yoksulluk oranı, yaşlılarda yüzde 16." 

KADINLARIN İNTERNETE ULAŞIMI DAHA DÜŞÜK

Önümüzdeki dönemde dijital alana yatırım yapılacaksa dijital eşitsizliğin önemli bir sorun olacağının altını çizen Doç.Dr. Arun, bu durumu önlemek için de hanelerin altyapısının geliştirilmesi ve yaşam boyu öğrenim politikalarının hayata geçirilmesi gerektiğini anlattı. Doç.Dr. Arun, Türkiye'de yaşlıların internete ulaşamadığını belirterek, özellikle Karadeniz, Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki kadınların internete ulaşamadığını aktardı.

YÜZDE 96'DA CEP TELEFONU VAR

TÜİK verilerini açıklayan Arun, şöyle konuştu:
"Türkiye'deki hanelerin yüzde 72'sinde masaüstü bilgisayar yok. Hanelerin yüzde 60'ında da dizüstü bilgisayar yok. Türkiye'deki hanelerin yarısından fazlasında bilgisayar yok. Evde en az bir yaşlı var ise hanelerin yüzde 73'ünde dizüstü bilgisayar yok. Çünkü yoksullar daha yaşlı ve daha eğitimsiz bırakılmışlar. Yaşlılık, yoksulluk ve düşük eğitim bir araya geldiğinde eşitsizlik daha da artıyor. Türkiye'deki hanelerin yüzde 96'sında cep telefonu var. Evde yaşlı var ise bu oran yüzde 90'lara düşüyor. Yaşlı yoksa hanede yüzde 1'inde cep telefonu yok." 

NÜFUSUN YÜZDE 12'SİNDE SMART TV VAR

İnternete bağlanan bir smart televizyonun aynı zamanda statü göstergesi olduğunu dile getiren Doç. Dr. Özgür Arun, smartın maddi ve eğitim statüsünü gösterdiğini söyledi. Doç. Dr. Arun, Türkiye'deki hanelerin yüzde 12'sinde internete bağlanan smart televizyon olduğunu belirti.

ANTALYA'DA DURUM NE?

Antalya'da internet kullanımının yaşlılar açısından Türkiye'deki ortalamanın çok üstünde olduğunu ifade eden Doç.Dr. Özgür Arun, Türkiye'de yaşlıların internet kullanımı yüzde 3 iken Antalya'da bu rakamın yüzde 30'lara ulaştığını söyledi. Doç. Dr. Arun, "Antalya yaşlıların internet kullanımı Türkiye ortalamasından 10 kat fazla. Antalya'daki yaşlı kesim daha varlıklı, daha eğitimli ve teknolojiyi daha fazla kullanıyor" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler