NASA ateşle oynuyor; 2018 yılında güneşe dokunacaklar

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA) gelecek yıl, Güneş'in dış çeperine Parker Solar Probe adlı bir uzay aracı gönderecek. Güneş'in atmosferini inceleyecek uzay aracı yörüngede 1400 derece sıcaklığa maruz kalacak.

Yayınlanma: 12.06.2017 - 11:57
Abone Ol google-news

NASA yetkilileri Çarşamba günü düzenleyecekleri basın toplantısıyla, 2018 yazında Güneş'e dış çeperine gönderilecek olan uzay aracının ve görevin ayrıntılarını açıkladı.

Bugüne kadar Solar Probe Plus adıyla anılan uzay aracına, güneşin plazma parçacıklarını bir rüzgar gibi uzaya saçtığı teorisini 1958 yılında geliştiren Eugene Parker'ın adının verildiği duyuruldu.

BBC Türkçe'nin haberine göre böylece NASA ilk defa bir uzay aracına hayatta olan bir bilim insanının ismini verdi.

Parker Solar Probe adlı uzay aracı, Güneş'in atmosferi olarak da bilinen taç küreyi (korona) inceleyecek, nasıl ısındığına dair veriler toplayacak ve Güneş'e, yıldızın çapının yaklaşık 5 katı kadar yaklaşacak.

Taç kürede sıcaklığın 500 bin derece ya da daha fazla olduğu belirtiliyor. Güneş'in dış çeperinin iç kesimlerden neden yüzlerce kat daha sıcak olduğu hâlâ bir sır.

Güneş rüzgarı da taç küreden yayılıyor. Elektron, proton ve alfa parçacıkları içeren bu plazma dalgası dünyada yaşamı etkiliyor.

'Hiçbir uzay aracı bu kadar sıcaklığa maruz kalmadı'

NASA'dan yapılan açıklamada, "Güneşin yüzeyinden 6.4 milyon km uzaklıkta yörüngeye oturacak Solar Probe Plus, tarihte hiçbir uzay aracının görmediği sıcaklık ve radyasyona maruz kalarak güneşin dış atmosferini inceleyecek, yıldızlarla ilgili onlarca yıldır merak edilen sorulara yanıtlar bulacak" denildi.

Elde edilecek verilerin dünyadaki yaşamı, uyduları ve uzaydaki astronotları etkileyen önemli hava olaylarının daha iyi tahmin edilmesini sağlayacağı belirtiliyor.

11.5 santimetere kalınlığında karbon bileşimli ısı kalkanı olan uzay aracının 1400 derece sıcaklığa maruz kalacağı belirtiliyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler