Türkler, ‘bana bir şey olmaz’ diyor

Küresel siber güvenlik şirketi Kaspersky Lab Türkiye’nin yeni genel müdürü İvan Romaşko’ya göre Türk kullanıcılar mobilde temkinli PC’de ise özensiz.

Yayınlanma: 17.06.2017 - 20:31
Abone Ol google-news

Siber tehditlerin Türkiye’de hâlâ hafife alındığına dikkat çeken uluslararası siber güvenlik kuruluşu Kaspersky Lab’in Türkiye Genel Müdürü İvan Romaşko, “Türkiye’deki birçok kullanıcı ‘Bana bir şey olmaz’ diye düşünüyor. Ancak siber saldırılar, sıklıkla ev kullanıcılarını hedefliyor. Maddi kayıpların yanı sıra fotoğraf ve video gibi kişisel veriler, geri dönüşü olmayan bir şekilde yok olabiliyor” dedi. Siber terörizmdeki artışla hem dünyada hem de Türkiye’de bilişim istihbaratının gündemin önemli bir maddesi haline geldiğinin altını çizen Romaşko, “Araştırmalarımıza göre Türkiye’deki kullanıcılar mobil telefonlarındaki uygulamaları güncelleme konusunda fena değil. Yüzde 69’u güvenlik yamalarını çok bekletmeden yapıyor. Ancak PC ve tabletleri için aynı özeni göstermiyorlar. Kullanıcıların sadece yarısı bu cihazlardaki uygulamalarını güncelliyor” diye konuştu.

‘Casusluk mobilleşecek’

Türkiye’nin yerli siber güvenlik yazılımı çalışmalarına da değinen Romaşko, “32 ülkedeki 37 ofisimiz, her gün dünyanın dört bir yanından siber tehditlere dair istihbarat alıyor. Ürünlerimizi bu doğrultuda en kısa sürede güncelliyoruz. Ülkelerin tek başlarına ve kısa bir süre içerisinde bunu yapabilmesi ise hayli zor, hatta imkânsız.” İvan Romaşko, WannaCry ile birlikte artan fidye yazılımlarının geleceği ve yeni tehditler konusunda ise şunları söyledi:

 -Casusluk da mobilleşecek. Casusluk faaliyetlerinin ana hedefi büyük oranda mobil cihazlar olacak. -Yüzde 100 koruma diye bir şey yok. İnsan hataları, ‘hacker’ların en fazla güvendiği nokta. Bu yüzden düzenli yazılım güncelleme ve veri yedekleme hayati önem taşıyor.

İvan Romaşko kimdir?

1998’de Rusya’nın Tomsk Devlet Üniversitesi’nden mezun olan İvan Romaşko, 2006-2014 yılları arasında Toshiba’da çalıştı. 2014’te Kaspersky Lab’ın Rusya ofisinde çalışmaya başlayan Romaşko, Mayıs 2017’de Kaspersky Lab Türkiye’nin yeni genel Müdürü oldu. 2008’de İstanbul ve 2016’da Ankara’da ofis açan şirketin Türkiye’de siber güvenlik pazarında yüzde 14’lük payı bulunuyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler