‘Bilirkişi’ dopingi

Sigorta Tahkim Komisyonu bilirkişilerine zorunluluk, kararları nedeniyle riskleri artan yöneticiler pazarı hareketlendirdi.

Yayınlanma: 10.12.2019 - 02:00
‘Bilirkişi’ dopingi
Abone Ol google-news

Sigorta sektöründe, yılın ilk 10 ayında özellikle hayat sigortası kaynaklı önemli bir prim büyümesi yaşandı. 

Türkiye Sigorta Birliği’nin (TSB) verilerine göre, Ocak-Ekim 2019 döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 24.1 artışla 54.4 milyar liralık prim üretildi. Bu üretimin yüzde 20.5 artışla 45.7 milyar lirası hayat dışı branşlardan, yüzde 47.1 artışla 8.7 milyar lirası hayat branşından geldi.

Hayatdışı branşlar kapsamında en çok prim üretimi yüzde 16.8 artışla 14.4 milyar liraya çıkan zorunlu trafik sigortasında görülürken, yeni gelişen bazı sigortalardaki hareketlilik de dikkat çekti. 

SAĞLIK BÜYÜDÜ

Bu kapsamda, prim üretimde yüzde 82.5 artışla 754.6 milyon liraya ulaşan tamamlayıcı sağlık, yüzde 47.7 artışla 266.4 milyon liraya ulaşan mesleki sorumluluk, yüzde 45.3 artışla 259.9 milyon liraya ulaşan kâr kaybı, yüzde 43.5 artışla 62.6 milyon liraya ulaşan doğrudan kefaret, yüzde 52.6 artışla 106.1 milyon liraya ulaşan montaj sigortaları öne çıktı. Ayrıca bu yılın başında uygulamaya giren ve özellikle KOBİ’leri hedefleyen devlet destekli alacak sigortasında ise prim üretimi 9.8 milyon liraya ulaştı.

Mesleki sorumluluktaki hareketliliği yorumlayan Gulf Sigorta Genel Müdürü Süleyman Sağıroğlu, geçen nisanda yayımlanan Sigorta Tahkim Komisyonu Bilirkişi Yönetmeliğiyle bu kesime sigorta zorunluluğu geldiğini hatırlatarak şunları anlattı: 

TALEP ARTIYOR

“Bu nedenle piyasa çıkarılan ürünlere son aylarda önemli bir talep geldi. Ayrıca artan cirolar ile enflasyonun da bu artışta etkili olduğunu düşünüyorum.” Yönetici sorumluluk sigortalarının da bu kapsama girdiğini ve kendilerinin de bu alanda yoğunlaştığını belirten Chubb Türkiye Genel Müdürü Emre Buğday, “Aldıkları kararların taşığı potansiyel risklere karşı yöneticilerde sigortalanma yaygınlaşıyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler