Bin cihatçı Hatay'dan Suriye'ye geçti

CHP Hatay Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Mehmet Ali Ediboğlu, son 3 haftada bine yakın cihatçı militanın Hatay’dan Suriye’ye geçtiğini, bunun ardından da İdlip ve Halep bölgesindeki çatışmaların şiddetlendiğini ileri sürdü.

Yayınlanma: 07.11.2014 - 09:33
Abone Ol google-news

“İnsani yardım” adı altında gece yarısından sonra Hatay’dan Suriye’ye TIR’lar gönderildiğini belirten Ediboğlu, TIR’larla insani yardım değil silah taşındığını savundu. Ediboğlu, El Nusra militanlarının Hatay’ın sınır köylerinden silah temin ettiğini söyledi.

Hatay Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi Mehmet Ali Ediboğlu, cihatçı militanların 3 haftadır 20-25 kişilik gruplar halinde Antakya’ya geldiğini, Antakya girişinde otobüslerden inip, başka araçlara bindirilerek Yayladağ ilçesinin Güveççi köyü ve Reyhanlı ilçesinin Bükülmez köyünden Suriye’ye geçtiğini iddia etti. Bu şekilde bin kadar cihatçı militanın savaşmak için Suriye’nin Halep, İdlip ve Afrin bölgesine gittiğini ifade eden Ediboğlu, geçişlerin ardından söz konusu bölgelerdeki çatışmaların şiddetlendiğine dikkat çekti.

TIR’lar yardım değil silah taşıyor

Cihatçı militanların yanı sıra Hatay’dan Suriye’ye silah ve mühimmat da gönderildiğini anlatan Ediboğlu, “İnsani yardım dedikleri TIR’lar Bükülmez köyünden Suriye’nin Atme kasabasına gönderiliyor. Zaman zaman da Güveççi köyünden ve Cilvegözü Sınır Kapısı’ndan TIR’lar gidiyor. Sorduğumuz zaman ‘Bunlar insani yardım’ deniliyor. Ama nedense bu TIR’lar hep gece 01.00’den sonra gidiyor. İnsani yardımsa neden gece yarısı gönderiliyor” diye konuştu.

El Nusra sınır köylerinden silah temin ediyor

Sınırdaki köylerde El Nusra militanlarının yaşadığını iddia eden Ediboğlu, “Ilımlı sayılan El Nusra ve diğer cihatçı gruplara buradaki köylerden silah temin ediliyor. Devlet de bunu biliyor ama göz yumuyor. Kaçakçılığa karşı sınırdaki Kuşaklı Mahallesi’nin karşısına duvar örüldü. Bazı yerlerde hendek kazıldı, tel örgü döşendi, bazı yerlere de asfalt yol yapıldı ve resmi olmayan sınır kapıları oluşturuldu. Niye? Giriş-çıkışı kontrol etmek için. Çünkü son dönemde kaçakçılar da silah ticaretine başladı ve devlet bunu önlemeye çalışıyor. Silah tüccarları sınırı kullanmaya başladı” dedi.

Atme kasabası cihatçıların emirliği

Hatay’ın Kumlu ve Reyhanlı ilçelerinin karşısında bulunan Suriye’nin Atme kasabasının uluslararası istihbarat örgütlerinin “operasyon merkezi” olduğunu savunan CHP Hatay Milletvekili Mehmet Ali Ediboğlu, “Reyhanlı’nın sınıra sıfır noktadaki Bükülmez köyünün karşısındaki Atme’de yoğunlaşma yaşanıyor. Atme ile Hatay’ın Güveççi Mahallesi’nin karşısındaki Suriye’nin Harabjoz köyüne kadar olan ve 30 kilometre derinliği bulan bölgede, El Nusra ağırlıklı cihatçılar koalisyon biçimde emirlikler oluşturdu. Burada cihatçıların kurduğu İslam mahkemesi de görev yapıyor” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon