Bir ahşap hikâyesi; agt

Antalya’daki fabrikasında 1000 kişiyi istihdam eden AGT, ağaç ve orman ürünlerini 5 kıtada 60 ülkeye satıyor. Firma sosyal sorumluluk projelerini de ihmal etmiyor.

Yayınlanma: 21.02.2016 - 17:45
Abone Ol google-news

İnşaat sektörü 250’ye yakın alt sektörünün gücüyle hem üretime hem istihdama dolayısıyla da cari açık yarasına ilaç olabiliyor. İşte bu alt sektörlerin en büyük ve en dikkate, takdire şayan olanı da ağaç ve orman ürünleri sektörü.

Geçen hafta Türkiye’de sektörün ilk üçüne giren AGT’nin davetiyle Antalya’daki fabrikasını ve genel merkezini ziyaret ettik. Uzun süre Beko ve Arçelik’te pazarlama, satış, satış sonrası, kurumsal iletişim gibi önemli görevlerde bulunan Şirzat Subası son 6 aydır AGT’nin Genel Müdürü Şirzat Bey, samimi üslubu ve dikkat çekici iş aşkıyla öncelikle AGT olarak nasıl bir ivmeyle büyüdüklerini ve hedeflerini anlattı. Fakat samimi olarak bu şirketle ilgili iki şey özellikle dikkatimi çekti. İlki, şirket yönetim kurulu üyelerinden Mehmet Semih Söylemez’in anlattığı 2012 yılında Doğan Cüceloğlu’yla 8 Şehir, 8 Üniversite, 8 Söyleşi, sosyal sorumluluk projesinin hala, gençlerin kişisel farkındalıklarını arttırmak ve gelecek hedeflerini gerçekleştirmelerine yardımcı olmak için devam ediyor oluşu. İkincisi ise diğer yönetim kurulu üyesi Mustafa Söylemez’in AGT ürünlerini gösterirken, benim lamine olduğunu zannettiğim ama aslında laminant olan parkenin metrekaresinin 15TL üzerinden satıldığını ifade etmesiydi. Bu fiyatı öğrenince bir an için bayilerinin listesini istemek içimden geçmedi desem yalan olur.

AGT, sektörün Türkiye’de Amerika’da veya Avrupa’da lideri değil. Ancak görünen o ki firmanın adını daha sık duymaya da, ürünlerini daha sık görmeye devam edeceğiz. Bakalım firma hedeflerindeki büyümeyi başarıp, sosyal sorumluluk projelerinin devamını getirecek mi?

60'dan fazla ülkeye ihracat

1984 yılında Antalya’da çalışmalarına başlayan AGT (Ağaç Sanayinde Gelişmiş Teknoloji), bugün mobilya bileşenleri sektöründe faaliyet gösteriyor. AGT, Antalya Organize Sanayi Bölgesi’nde toplam 400 bin metrekare alana kurulu üretim tesislerinde; MDF, MDF-LAM, Panel, Profil üretimi ile mobilya ve dekorasyon sektörlerine, Parke, kapı, duvar paneli ve süpürgelik üretimi ile de inşaat sektörüne hizmet veriyor. Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında yer alan AGT, AGT, 60’dan fazla ülkeye ihracat gerçekleştiriyor. Firma 1000 kişiyi istihdam ediyor.

Öğrendiklerim

1-HDF: Mdf yanında solda sıfır kalır, yoğunluğu %30 daha fazla yani daha çok sıkıştırılmış bir ahşap. En çok parke üretiminde kullanılıyor.

2-Dünya levha üretiminde 2.yiz. Ama hemen sevinmeyelim zira 1. Çin’in payı %37,3 iken bizim payımız %2,9. Şaka gibi aslında.

3-Türkiye MDF üretiminde Avrupa’da 1., Dünyada 2.
4-Türkiye Laminant Parke üretiminde Avrupa’da 2., Dünyada 3.

Tüm şehri MDF ile kap layacak üretim

-AGT yılda ürettiği 500.000 m3 MDF ile 80 olimpik havuzu doldurabilir.

-Yılda 500.000 m3 MDF LAM ile Antalya’nın tüm zeminini baştan sona MDF Lam ile kaplayabilir

-Yılda 9 milyon m2 High Gloss Panel ile Van gölünü 3 kere kaplayabilir

-Yılda 6 milyon m2 Power Gloss ile Boğaziçi köprüsünü 145 kere kaplayabilir

-Yılda 15 milyon m2 Parke ile 430 stadyum zeminini AGT Parke ile döşeyebilir.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler