Bir dönemin sonu

Özel yetkili mahkemelerin kaldırılmasının ardından HSYK, bu kapsamda atama kararnamesi yayımladı. 271 hâkim ve savcının yeri değişti. Ergenekon davasına bakan heyetteki hâkimler İstanbul dışına gönderildi.

Yayınlanma: 24.03.2014 - 04:35
Abone Ol google-news

17 Aralık operasyonunun ardından özel yetkili mahkeme ve savcılıkların kaldırılması üzerine HSYK 1. Dairesi, buralarda görev yapan hâkim ve savcıları kapsayan 271 kişilik atama kararnamesi yayımladı. Buna göre Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Hasan Hüseyin Özese ile 5 üye ve yedek hâkimin görev yerini değiştirdi. 17 Aralık soruşturmasını yürüten İstanbul Cumhuriyet Savcısı Celal Kara Afyonkarahisar cumhuriyet savcılığına atandı. 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması arama ve yakalama kararlarını veren ve “kimseden korkmayız” diye açıklamada bulunan İstanbul 18. Sulh Ceza Mahkemesi hâkimi Cemil Gedikli ise Gaziosmanpaşa hâkimliğine atandı. Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi hâkimi Ali Efendi Peksak Kocaeli’ne atanırken Şike ve Odatv davalarına bakan İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mehmet Ekinci, Bakırköy hâkimliği ile görevlendirildi.

17 Aralık operasyonu üzerine AKP iktidarının özel yetkili mahkemeleri yasayla lağvetmesinin ardından HSYK, bu mahkemelerde görev yapan hâkim ve cumhuriyet savcılarının yeni görev yerlerini açıkladı. 271 kişilik kararname açıklayan HSYK 1. Dairesi, atama listesini dün sitesinden duyurdu.

HSYK kaldırılan özel yetkili ağır ceza mahkemelerinde görev yapan hâkimler ile Terörle Mücadele Kanunu kapsamındaki suçların soruşturmasında görevli hâkim ve cumhuriyet savcılarının yeni görev yerlerine atanmalarına ilişkin kararnameyi yayımladı. Ergenekon davasını karara bağlayan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Hasan Hüseyin Özese Sakarya hâkimliğine, üye hâkim Hüsnü Çalmuk Kocaeli hâkimliğine, üye hâkim Sedat Sami Haşıloğlu ise Trabzon hâkimliğine atandı. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinde zaman zaman üye hâkim ya da yedek hâkim olarak yer alan Ercan Fırat Zonguldak, Fatih Mehmet UsluKütahya ve Nihat Topal ise Kayseri’ye atandı.

17 Aralık savcısı

Afyonkarahisar’a atanan cumhuriyet savcısı Celal Kara, bakan çocukları ve işadamlarının şüphelileri olduğu 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması savcılarındandı. İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu tarafından dosyadan el çektirilerek infaz savcısı olarak görevlendirilmişti.

Kimseden korkmayız

Gaziosmanpaşa hâkimliğine atanan İstanbul 18. Sulh Ceza Mahkemesi hâkimi Cemil Gedikli, 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturması arama ve yakalama kararlarını vermişti. Cemil Gedikli hakkında bir gazete, “Çağlayan Adliyesi’nin imamı C.G.” olarak yayın yapmıştı. Gedikli, 13 Mart tarihindeki Başbakan’a hakaret davasında “Tarafların makam yüksekliği ya da sizin kalabalık olmanız hiçbir şey ifade etmez. Ne sizden, ne de makamlardan korkmam. Mahkeme olarak 17 Aralık arama, yakalama kararlarını verdik” ifadelerini kullanmıştı.

7 bin kişinin dinlendiği iddiası

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Adem Özcan ise Afyonkarahisar cumhuriyet savcılığına atandı. Savcı Adem Özcan, 7 bin kişinin dinlendiğine ilişkin iddiaları barındıran Selam Tevhid örgütü soruşturmasını yürütüyordu. Selam Tevhid soruşturmasını 17 Aralık operasyonundan önce yürüten savcı Adem Özcan, eski İstanbul Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı tarafından bu soruşturmadan alınmıştı. Savcı Özcan aynı zamanda Çağdaş Hukukçular Derneği üyesi avukatların soruşturmasını yürütmüştü.

Balyoz hâkimleri

Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinde yer alan Ali Efendi Peksak Kocaeli hâkimliğine atandı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinde üye hâkim olarak görev yapan ve Balyoz davasında yeniden yargılanma taleplerini reddeden heyette yer alan Aytekin Özanlı ise İstanbul’da kaldı.

Şike davası

Bakırköy hâkimliğine atanan Mehmet Ekinci, Odatv, Şike ve KCK Avukatlar davasına bakan özel yetkili İstanbul 16. Ağır Ceza Mahkemesi’nin başkanı olarak görev yapıyordu. Odatv davası savcılarından Haluk Gedikli, Gaziosmanpaşa’da görevlendirildi. Odatv soruşturmasında gazeteci Ahmet Şık’ın basılmamış kitabına toplatma kararı veren İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin üye hâkimlerinden Mehmet Karababa Küçükkçekmece’de görevlendirildi.

KCK davaları

İstanbul’da görülen KCK ana dava ile basın davasında bakan İstanbul 15. Ağır Ceza Mahkemesi başkanı Kazım Kahyaoğlu, Sakarya hâkimliğine, üye hâkimAlpaslan Uz ise Büyükçekmece’ye atandı. ÇHD’li avukatların yargılandığı davaya bakan İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Mustafa Bağarkası üye hâkimler Canel Rüzgâr ve Hakan Dede ise İstanbul’da kaldılar. Özel Yetkili İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Salih Kaya’nın görev yeri ise Gaziantep olarak belirlendi.

 

Poyrazköy davası

Poyrazköy davasına bakan İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Vedat Yılmazabdurrahmanoğlu, İstanbul hâkimi olarak görevlendirildi. Mısır Çarşısı davasına bakan heyette görev yapan Yılmazabdurrahmanoğlu, Pınar Selek’e beraat kararının Yargıtay’da bozulmasından sonraki aşamasında beraat kararında direnilmesi yönünde oy kullanmıştı. Selek’e oyçokluğuyla 2 kez müebbet hapis cezası verilmişti.

Askeri Casusluk

Askeri Casusluk davasına bakan İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Metin Özçelik, üye hâkimler Birol Bilen ve Mehmet Uğurlu İstanbul’da kaldı.

Ankara’nın özelleri adliyede kaldı

Ankara’da görev yapan özel yetkili Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Dündar Örsdemir ve 12. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Süleyman İnce ile bu mahkemelerin diğer üyeleri Ankara hâkimi oldu. 12. Ağır Ceza heyeti, Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya’nın sanık olduğu 12 Eylül yargılamasını yürütüyordu. TMK kapsamında görev yapan Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Tayyar Köksal ve üyeler de Ankara hâkimliğine atandı. 13. Ağır Ceza ise 28 Şubat, faili meçhul cinayetler, Turgut Özal gibi davalara bakıyordu. Diğer yandan TMK’nin 10. maddesiyle görev yapan başsavcı Murat Esen, savcılar Mustafa Bilgili, Kemal Çetin’in arasında bulunduğu 9 savcı da genel yetkili savcılığa atandı. Kemal Çetin ile 28 Şubat davasını açan Bilgili, Kozmik Oda dosyasına da bakmıştı.

Ankara’da iki vekile sürgün

Özel yetkili olmamasına karşın Ankara’da görev yeri değişen iki isim kararnamede yer aldı. Oslo başsavcı vekillerinden Şadan Sakınan, Konya’ya atanırken, Hüseyin Görüşen ise düz savcı olarak İzmir’e gönderildi. Görüşen, özel yetkili başsavcı vekili olarak Ankara’da gizli şekilde Oslo soruşturmasını yürütmüş, İstanbul Başsavcılığı’nın da bu kapsamda yürüttüğü soruşturma kapsamında Ankara’da MİT Müsteşarı Hakan Fidan’ı arayarak talimat ifadesine çağırmıştı. Bu soruşturma açığa çıkınca Görüşen’in yetkileri alınmıştı. Sakınan ve Görüşen, adliyede cemaate yakın savcılar olarak biliniyordu. Şadan Sakınan, KPSS’de kopya iddialarına ilişkin soruşturmayı yürütüyordu, ancak bir türlü sonuca gidememesi nedeniyle eleştiri alıyordu.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler