Bir hafta önce suikast ihbarı geldi

Makam aracına silahlı saldırı düzenlendiği iddia edilen HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş, ellerinde kendilerine dönük suikast hazırlığı bulunduğu yönünde somut bilgilerin olduğunu belirtti. Diyarbakır Valiliği, araçta herhangi bir ateşli silah izine rastlanılmadığını açıkladı. HDP, bağımsız bir kriminal inceleme yapılması için aracı özel bir laboratuvarda inceletecek.

Yayınlanma: 24.11.2015 - 07:47
Abone Ol google-news

Diyarbakır Valiliği’nin araçtaki izin ateşli silah sonucu oluşmadığı yönündeki raporunu inandırıcı bulmayan HDP, Eş Genel Başkan Selahattin Demirtaş’ın makam aracını bağımsız bir kriminal inceleme yapılması için özel bir laboratuvarda inceletecek. Demirtaş başta olmak üzere HDP yöneticilerine yönelik bir suikast olacağı bilgisinin saldırıdan bir hafta önce HDP’ye iletildiği öğrenildi. Diyarbakır Valiliği’nin açıklamasına inanmadıklarını söyleyen HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ, suikastın basit bir kriminal olay olmadığı, siyasi bir vaka olduğunu belirterek, “Bu çok açık bir suikasttır” dedi. Suikastın uzun namlulu bir silahla uzun mesafeden yapıldığı düşünülüyor.

Özel istihbarat

21 Kasım’da Ankara’da büyükelçilik temsilcileriyle bir araya gelen Demirtaş’ın ertesi gün Diyarbakır’a gittiği ve bu bilginin kamuoyuna duyurulmamasına karşın, saldırının gerçekleşmesi de “özel bir istihbarat mı” yorumlarına neden oldu.

‘Çok açık bir suikast’

Yüksekdağ, “Araç hareket halindeyken yaşanmış. Kafa hizasına denk gelecek kurşun izi tespit edilmiş korumalar tarafından. Bu iz araç durduktan sonra tespit edildi. Sert bir cisimle de olacak bir iş değil. Onun bir kurşun izi olduğu belirlendi. Aracın zırhlı olması sayesinde kurtuldu” dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Selahattin Demirtaş’ı arayarak ‘geçmiş olsun’ dileğinde bulundu.

Demirtaş: Suikast bilgileri var

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, ellerinde, kendilerine dönük değişik çevrelerin suikast hazırlığı içerisinde bulunduğu yönünde somut bilgilerin olduğunu belirtti.

DİHA’ya konuşan Demirtaş, “Ben araçtayken mi yoksa indiğimiz sırada mı olmuş tespit edemedik. Bir saatlik arada gerçekleşmiş olduğu anlaşılıyor. Atışın nereden yapıldığı tespit edilemedi. Mermi çekirdeği de bulunamadığı için nasıl bir silahtan ateş açıldığı bulunamadı. Kriminal laboratuvar incelemesini yaptı. Bir şey çıkacağını zannetmiyorum. Ama açıkça bir tehdit, bir korkutma amaçlı olduğunu düşünüyorum” dedi.

Son zamanlarda kendilerine yönelik tehditlerde artış olduğunu ifade eden Demirtaş, “Hem istihbarat üzeri hem de emniyete ulaşan bilgiler, değişik çevrelerin suikast hazırlığı içerisinde bulunduğu yönünde somut bilgiler var. Soruşturmadan bir şey çıkar mı? Hep beraber göreceğiz. Bunun tam bir suikast girişimi olup olmadığı resmiyete kavuşması açısından tamamlanması gerekirdi. Fakat valilik ilk incelemeler sonucunda bir açıklama yapmış. Zorlu bir mücadele yürütüyoruz. Bedel ödeyen bir mücadele yürütüyoruz. Bize dönük bu tür saldırılar her zaman olabilir” dedi.

'ÖRTBAS ÇABASI'

Diyarbakır Valiliği, yapılan kriminal incelemede ateşli silah izine rastlanmadığını, hasarın sert bir cismin çarpmasından kaynaklandığını belirtti. Camı kıran cismin ne olduğu ile ilgili açıklama yapılmadı. Aracın güzergâhındaki kameralar inceleniyor. Demirtaş, “Kasten öldürmeye teşebbüs” suçundan Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na suç duyurusunda bulundu. Suç duyurusu dilekçesinde valiliğin olayı örtbas etmeye çalıştığı belirtildi. Zırhlı aracın, 15 gün önce Diyarbakır Belediyesi tarafından Demirtaş’a tahsis edildiği belirtildi.

ÖNLEM ALAN YOK

PYD’den ağustos ayında gelen istihbaratta IŞİD’e karşı uyarı yapılmış, Demirtaş’ın özellikle Ankara’daki programlarına dikkat edilmesi gerektiği iletilmişti. Demirtaş bunun üzerine 5 Ağustos’taki programını iptal edip yurtdışına çıktı. 10 Ekim’deki Ankara katliamı sonrasında canlı bombaların asıl hedefinin HDP Genel Merkezi olduğu belirlenmişti. Bu soruşturmada Figen Yüksekdağ’ın katılacağı 18 Ekim’deki Gaziantep mitinginin hedef alındığı belirlenmişti. HDP, 1 Kasım öncesi bütün miting programlarını iptal etmişti. İhbarların devlet yetkilileriyle paylaşılmasına karşın partiye tek bir geri dönüş yapılmadı.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler