Bir kahve, bir kedi lütfen!

.

Yayınlanma: 02.03.2019 - 23:33
Abone Ol google-news

İçeri girdiğimizde, zaten fazla büyük olmayan kafede neredeyse tüm masalar doluydu. Oturmak üzere yöneldiğimiz masanın üzerinde ise sonradan adının Papy olduğunu öğrendiğimiz kedi yayılmış keyif yapıyordu. Sanki kedilerin evine davetsiz misafirliğe gelmişiz gibi bizimle ilgilenmedi bile. Öyle ya keyfinin kahyâsı değildik. Zaten bu mekânda müşterinin değil, kedinin dediği oluyordu. “Müşteri kraldır” sözü “kedi kraldır”a uyarlanmıştı. İnsanlardan sıkılan kedi, kafa dinleyeceği kendi özel bölmesine çekiliyor. Kedilere oyuncak ya da pelüş hayvan muamelesi yapmak ise yasak. 

Gözümüz hemen duvarda asılı kafenin kurallarına ilişti. “Kedilerin kuyruğunu veya kulaklarını çekmek, yanında kalmaya zorlamak, istemediği halde kucağında tutmak, uyuyan kediyi uyandırmak kesinlikle yasaktır./ Kedileri beslemeniz gereksiz. Kendi gizli odalarında sürekli uyarlanan yiyeceklerle besleniyorlar./Mümkün olduğunca flaşsız fotoğraf çekmeye çalışın. Bu, kedi dostlarımızın retinaları için iyi değil./ Beklenmedik hareketlerle kedilerin tırmalamaması için ebeveynlerin çocuklarını yanlarından ayırmamalarını talep ediyoruz. / Kediler, ihtiyaç ve arzularına saygı duyarak nazikçe davranılması gereken canlılardır./New Chattouille’de iyi vakit geçirmek için sizden bu önemli noktalara uymanızı önemle rica ediyoruz. / Teşekkürler/Nathalie ve tüm New Chattouille ekibi »

Sokaktan alınmışlar

Garson olduğunu düşündüğüm kadın meğer Nathalie’ymiş. Müşterilere hizmet eden Nathalie’ye “müşteriler kedileriyle mi geliyor” diye soruyorum. Öyle ya “kedi kafe” denince aklıma ilk gelen şey “kedini yanına alıp gidip çay kahve içeceğin ve kitap okuyacağın yer” oluyor. Müşteriler kedileriyle gelemiyormuş. Kafede gördüğümüz, kafeyi kendilerine yuva edinen 5 kedi Nathalie’nin başkan yardımcısı olduğu “Ever’y Cat” adındaki kedileri koruma derneği tarafından kurtarılan sokak kedileri. Sağlık kontrolünden geçirilmiş, aşıları yapılmış ve kısırlaştırılmışlar.

Nathalie duvarda asılı geçen yıldan kalma afişi gösteriyor. “1 Ocak 2018 tarihinden itibaren kedileri kısırlaştırmak zorunlu” diyor ve “Kedilerimizin hepsi, kafede birçok kişiyi görmekten hoşlanacak karaktere sahip kediler” diye ekliyor. Gönlünü kedilere kaptıran gönüllüler bu kafe ile aslında kedilerin korunması için farkındalık yaratıyorlar.

2014 yılında kedi koruma derneğinde gönüllü olarak çalışan Monika Jurczykowska’nın “kediler ve kaliteli yiyecek” formülü ile Brüksel’de açtığı Belçika’nın ilk kedi kafesi “Le chat touille” kurtarılmış sokak kedilerinin kedi severlerle buluştuğu bir ortam olmuş. Asıl amaç kedilerin yeni sahipleriyle tanışmasıymış. Fransızca’da “gıdıklamak” anlamındaki “chatouiller” sözcüğünden yapılan bir kelime oyunu ile “Le chat touille” olarak konulmuş kafenin adı. Monika bayrağı 2017 sonunda daha önce gönüllüsü olarak çalıştığı derneğe bırakmış. “Le new chat touille” oluvermiş kafenin adı. Bayrağı devralan Nathalie “Tüm hayvanları seviyorum ama kedilerin yeri başka” diye ifade ediyor duygularını.
Le New Chattouille’de veya diğer kedi kafelerde yemek yerken ya da kahvenizi yudumlarken aynı zamanda kedilerin refahına da katkıda bulunuyorsunuz. Kedilere sağlanan bakım, yemek, barınma gibi masraflar nedeniyle fiyatların klasik ortalamadan birazcık yüksek olması normal. Kafede satılan kedi temalı hediyelik eşyaların geliri de minnoşlara gidiyor.

Sayıları artıyor

Gece gündüz çalışarak kutu gibi evlerde yaşamak zorunda kalan ve robotlaşarak insanlıktan uzaklaşanların hayvan sevgisiyle tekrar yaşam sevinci bulduğu ve insanlığını hatırladığı bir ortam kedi kafe. Evinde evcil hayvan besleme olanağı bulamayanların, kahvesini yudumlarken minik dostlarını sevebildikleri kurtarılmış bölgeler aslında. Belkide o yüzden sayıları gittikçe artıyor. An itibarıyla Brüksel, Gent, Namur, Liège, Brugge ve Mouscron’da 10’a yakın kedi kafe var, yenileri de yolda.

Dünyanın ilk kedi temalı kafesi 1998 yılında Tayvan’da “Cat Flower Garden” adıyla açılsa da 2005 yılında Japonya’da “Neko no Jikan” (Kedi Zamanı) kafesinin hizmete girmesiyle dünyada bir kedi kafe furyası başlamış. Aslında Türkiye’de kedi kafe Belçika’dan çok daha önce, 2012 yılında Eskişehir’de, “Cafe de Kedi” adıyla açılmış ve geçen yıl 25 Temmuz’da mali nedenlerden dolayı buruk bir şekilde kapılarını kapatmış.

Kedinin kafesi olur da köpekler durur mu? 30 Haziran 2018’de Gent’te Dogs & Drinks adıyla etkinlik olarak başlatılan Belçika’nın ilk köpek kafesi sabit bir mekânda faaliyet göstermek için arayışlarını sürdürüyor.

[email protected]


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler