Bir kelime bir cümler

Yazarımız Muzaffer Ayhan Kara, her hafta Cumhuriyet Ege'de önemli isimleri ağırlıyor, onlara on beş kelime verip her biri için bir cümle kurmalarını istiyor. Ayhan Kara'nın bu haftaki konuğu 15-16. Dönem Zonguldak, 18-22-23. Dönem CHP İzmir Milletvekili ve Grup Başkan Vekili Kemal Anadol...

Yayınlanma: 29.08.2019 - 16:32
Abone Ol google-news

Meclis: Kuvvetler ayrılığı ilkesinin uygulandığı ülkelerde yasama organının adı.

TBMM: Kuvvetler ayrılığı ilkesi tartışmalı bir referandum sonucu terk edildikten sonra önemini yitiren önemli kurumumuz.

Meclis Grubu: Yasama organında veya yerel yönetimlerde siyasal parti temsilcilerinin oluşturduğu kurum.

Grup Başkan Vekili: Siyasetin en zor işlerinden biri; hem sizi seçen üyelere kendinizi sevdireceksiniz hem de onların üzerinde otorite kuracaksınız.

Milletvekili: Kısa tanımla milletin temsilcisi ama ülkemizde parti genel başkanının seçip halkın onayına sunduğu kişi.

Parti: Aynı amacı güden kişilerin oluşturduğu siyasal kurum.

CHP: Kurtuluş Savaşı’nı başaran ve Cumhuriyeti kuran kadroların, dün-bugün-yarın zincirini izleyerek ileriye yönelen siyasal partisi.

Altı Ok: CHP’nin ideolojik tanımını çok güzel anlatan siyasal simge, logoyu gerçekleştiren İsmail Hakkı Tonguç’u saygıyla anıyorum, Altı Ok içinde “devrimcilik” ilkesi varken CHP’nin başına “yeni” takısının konmasına hiç gerek yok!

Atatürk: 20. yüzyıl liderleri arasında yenilik ve tazeliğini yitirmeyen mükemmel kişi; ilkelerine yaklaşırsanız halkı mutlu edersiniz, uzaklaşırsanız topluma kargaşa ve kaos egemen olur.

İnönü: Atatürk’ün güvenini kazanmış en önemli yardımcısı; Cumhurbaşkanlığı döneminde ülkemizi İkinci Dünya Savaşı’na sokmama başarısını göstermesi çok önemli bir siyasal ustalık.

Ecevit: Başarılı bir Çalışma Bakanı, Kıbrıs Barış Harekâtı dışında Başbakanlıkları tartışma götürür; çok başarılı bir CHP Genel Sekreteri, Genel Başkanlığı için aynı şey söylenemez.

Partili Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi: Anayasa ve kamu hukukunda yeri olmayan karmaşık bir yönetim biçimi. Ülkeye gönenç sağlayacağı kanısında değilim.

Kuvvetler ayrılığı: Gerçek anlamıyla uygulanan parlamenter sistemlerin olmazsa olmaz koşulu.

31 Mart 2019: Demokrasinin geleceğinden kuşku duyanlara verilen cansuyu.

23 Haziran 2019: İktidar için sonun başlangıcı! 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler