Bir kuşağın hatıralarında silinmez izler bırakan...

1979 Uluslararası Dünya Çocuk Yılı nedeniyle TRT, TRT 23 Nisan Uluslararası Çocuk Şenliği’ni gerçekleştirdi. Ekranlara ilk gelen etkinlik, 4 kişi birlikte sunduğumuz özel programdı.

Yayınlanma: 22.04.2015 - 16:55
Abone Ol google-news

Devlet Tiyatrosu’nun genç oyuncusu Zuhal Yöntem (bugünkü Zuhal Olcay), Devlet Tiyatrosu’nun ünlü oyuncusu Dinçer Sümer’in öğrenci oğlu (şimdi müzisyen) Murat Sümer ve TRT’den Serpil Akıllıoğlu ile sunmuştuk o güzel programı... Genç yaşta kaybedeceğimiz Canan Meray’dı yönetmenimiz.

Etkinlikler arasında Sezen Aksu, Müjdat Gezen, Fazıl Say, Erol Evgin’in katıldığı özel çocuk programları da yer aldı.

TRT 23 Nisan Çocuk Şenliği’nin birincisi nedeniyle TRT’nin şenlik yayını toplam 13 saat sürdü. Şenliğe sadece 5 ülkenin çocukları katılmıştı.

1. Dünya Çocuk Parlamentosunun TBMM’de toplanması, dünya çapında bir olaydı. TBMM Başkanlık kürsüsüne çıkıp bu parlamentoyu açmıştım. Sonra da sözü ve yönetimi çocuklara bırakıp inmiş, Meclisteki milletvekili sıralarından birine oturup izlemiştim.

1983’de 5. TRT Çocuk Şenliğini 26 çocukla birlikte sunuşum ilginçti. Yani bir yayını 27 sunucu beraber sunmuştuk.

1984’deki 6. Şenlikte Venezuella çocuklarının Barış Manço’nun ‘Arkadaşım eşek’ ve ‘Süper Babaanne’’ şarkılarını Barış’la beraber söylemeleri unutulmayacak bir olaydı. İlk şenliğe sadece 5 ülke katılmışken, 1987’deki 9. Şenliğe katılan ülke sayısı 21’e yükselmişti.

1988’deki 10. Şenlik, hem olayın 10. Yıldönümü olması hem UNICEF temsilcisi olarak ünlü yıldız Audrey Hepburn’ün gelmesi hem de benim sunuculuğunu yaptığım 2. Dünya Çocuk Parlamentosu toplandığı için en renklilerindendi. Endonezya ekibinin “Eski Dostlar’’ şarkısıyla yer alması Sovyetler Birliği çocuklarının ‘halay’la katılması Pakistan ekibinin ‘Katibim’ i söylemesi Çin ekibinin de ‘Ilgaz’ adlı ezgimizle dans etmesi unutulmazdı.

1989’daki 11. Şenlikte katılan ülke rekoru kırılıyordu. Bir güzelliği de, 10 yıl önceki ilk programını sunan 4 sunucunun tekrar buluşmasıydı. Zuhal, Murat, Ceren ve ben.

1990’daki 12. Şenlikte 34 ülke vardı.1991’de yani 13. Şenlikte, tam 12 şenliği sunan Halit Kıvanç unutulacaktı. TRT’de aynı anda TV programı (Bugün Pazar) yaptığım halde. Mustafa Bülbül diye biri çocuk şube müdürü olunca ‘Telefonunuzu bulamadık’ demişti. Aynı yılda TÜ- TAV başta 23 Nisan şenlikleri olmak üzere, uluslararası katkılarımdan dolayı ödül verecekti bana.

1992’de de yoktum. Sonrakilerde de. Ancak 1993’deki 15. Şenlikten önce İstanbul AKM’de ‘Türkiye Çocuk Zirvesi’ toplandı ve sunuculuğu bana verildi. 1998’de 44 ülke katılmıştı. Demirel Cumhurbaşkanı idi.. Ve burun buruna selamlaşmıştı.

1999’daki 21. TRT Çocuk Şenliği’ni Hakan Urgancı ve Nihan Aslı ile üçümüz sunmuştuk. Bu arada Barış Manço’yu anma bölümünü sunarken çok ama çok duygulanmıştım.

2000’de yani 21. Yüzyılın ilk Çocuk Şenliğinin Efes Antik Tiyatroda yapılması önemliydi. Daha sonra, 2003’de bu kez Antalya’da Aspendos’da yapılan şenlikte Tekin Özertem, Ayhan Önal ve Canan Meray’la Canan gelemedi, TV’de canlı yayında karşılıklı ve görüntülü konuştuk.

Bu yazdıklarım bir kuşağın hafızalarında silinmez izler bırakan 23 Nisan anılarımdan bazıları idi.

Ayrıca bir ilkokul anımı da burada paylaşmak istiyorum.. Ben ilkokula bir yaş küçükken gittim. Çünkü okul müdürünün odasında masada duran gazeteyi alıp okumuştum. “Neee gazetenin başyazısını mı okuyabiliyor” diye şaşırmışlardı. Ve beni hemen kaydetmişlerdi. İşte o benim için büyük tarihi değer taşıyan gazete hangi gazete miydi? Cumhuriyet gazetesi...

Halit Kıvanç


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler