Birbirlerini iyileştirdiler

98 yaşında yürüyemeyen bir ihtiyar ve sokaklardan ölmesine ramak kala kurtarılan 3 yaşındaki Çarli'nin filmlere taş çıkaran dostluk hikâyesi. Birbirlerinin hayatlarını nasıl değiştirdiler?

Yayınlanma: 22.08.2015 - 22:54
Abone Ol google-news

Sıtkı Başeras (98) üç yıl önce kızıyla birlikte bakımevine geldiğinde hayata küsmüş durumdaydı. Yataktan tek başına çıkamıyor, yardımsız ayağa kalkamıyordu. 10 yıl önce eşini kaybettikten sonra hayatla bağı zayıflamıştı. Huzursuz ve mutsuzdu.

Çarli'nin hayatı da epey zorlu geçmişti. Doğduktan sonra bir yıl sokaklarda yaşamış, pek çok sokak köpeğinin başına geldiği gibi işkence görmüştü. Kadıköy Belediyesi'nin barınağına getirildiğinde bir ayağı kırıktı. Üç ay orada tedavi gördükten sonra, Sıtkı amcanın kaldığı bakımevi onu sahiplendi. Artık orada yaşayacaktı.

ÇARLİ SAYESİNDE YÜRÜMEYE BAŞLADI

Çarli'nin geldiği ilk gün Sıtkı amca onu gözucuyla, bahçeye doğru uzanan merdivenlerin tepesinde gördü. Artık hiçbir şey eskisi gibi olmayacaktı. Çarli kısa zamanda Sıtkı amcanın eli ayağı haline geldi. Eskiden tek başına hareket edemeyen Sıtkı amca, iki yıllık bu derin dostluğun sonunda her gün Çarli ile yürüyüşlere çıkmaya başladı.

O da karşılığında Çarli'ye tüm sevgisini verdi. Öyle ki Çarli, Sıtkı amcayı huzurevinin bahçesinde görmediği zamanlarda havlamaya başlıyor. Baktı yine yok, iniyor merdivenlerden aşağıya, Sıtkı amcanın odasının önüne geliyor ve kapı açılıncaya kadar bekliyor. Yani bu ikili birbirini sıkıca hayata bağlıyor.

TAHTAYA YAZARAK KONUŞUYORUZ

Duymakta zorlandığı için Sıtkı amcaya sorularımızı tahtaya yazıyor, cevapları o şekilde alıyoruz. Çarli geldikten sonra ona gönülden bağlandığını, hayatının tamamlandığını söylüyor mutluluktan gözleri dolarak: “Basit, monoton bir hayatım vardı. Her gün aynıydı. Çarli gelince dünya çok farklılaştı. O kadar akıllı ki, Einstein’dan daha zeki. Beni daha çok mutlu eden başka bir şey olamazdı. O günden bu yana hayatım tamamen değişti. Artık daha hayata bağlı, huzurlu ve mutlu yaşıyorum. Allah bu imkânlarımdan beni mahrum etmesin. O benim her şeyim, hayatımı kurtardı."

HAYVAN SEVMEYENİ REZİL EDERİM

Hayatı boyunca vejetaryen olduğunu söyleyen Sıtkı amca, tam bir hayvansever. Onunla birlikte kalan kızı İnci Başeras, Çarli gelmeden önce her gün ağladığını ve babasının bir daha hiçbir zaman yürüyemeyeceğinden çok korktuğunu söylüyor. Ama artık içi çok rahat.

Sıtkı amcanın hayvanlara kötü davranan ve işkence edenlere karşı büyük bir kızgınlığı var. "Basit insanlar bu güzel hayvanlara kaba davranıyorlar. Hayvanları seven insanları çok seviyorum. Hayvanlardan şikâyet edenler oluyor, onlarla karşı karşıya gelsem, bu yaşımda bunun nedenlerini tartışırım. Öyle bir tartışırım ki onları rezil ederim."

HERKESİN STRESİ AZALDI

Moda Nezih Bakımevi'nin işletme müdürü Murat Demirbaş, Çarli'nin kendilerine geldikten sonra Sıtkı amcanın yaşadığı değişimin tanıklarından: "Sıtkı Amca her gün saat birden akşam beşe kadar Çarli'nin yanında oluyor. Onu seviyor, birlikte oturuyorlar, yürüyüşlere çıkıyorlar. Sadece Sıtkı Amca'ya değil, burada kalan diğer sakinlerimize de iyi geldi. İnanın bütün yaşlılarımızın stresleri azaldı, onlara bir terapi gibi oldu. Artık hayata daha güzel bakıyorlar. Bu yüzden biz tüm bakımevlerine mutlaka hayvan sahiplenmelerini öneriyoruz.”

SATIN ALMA SAHİPLEN!

Çarli'yi bir ayağı kırıkken bulan ve onu sokaklardan kurtaran isim 8 yıldır Kadıköy Belediyesi'nin hayvan barınağında gönüllü olarak çalışan Senem Yıldırım. Yıldırım, Çarli'nin barınağa harap ve bitap bir şekilde geldiğini söylüyor. Ama üzerinde özellikle durduğu bir konu daha var: “Siz de bir canlının hayatını kurtarabilirsiniz. Satın almayın, barınaklardan hayvan sahiplenin. İnanın ki sizin de onun da hayatı tamamen değişecek.”

GÖK GÜRÜLTÜSÜNDEN KORKUYOR

Çarli, gök gürültüsünden çok korkuyor ve ne zaman gök gürlese hemen Sıtkı Amca'nın kapısına dayanıyor. Sıtkı Amca, Çarli'ye her zaman kapısını da açıyor, yüreğini de. Ne zaman gök gürlese hemen Çarli'yi soruyor ve “Şimdi korkmuştur, Çarli'yi yanıma getirin, yanında olayım" diyor.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon