Bizim Köy öksüz

Dün toprağa verilen Mahmut Makal'ı Ataol Behramoğlu yazdı.

Yayınlanma: 12.08.2018 - 23:39
Abone Ol google-news

Mahmut Makal 1930 doğumlu olduğuna göre “Bizim Köy” 1950’de yayınlandığında yirmi yaşında bir delikanlıydı.

Ben ve kardeşlerim de Varlık yayını olan bu kitapçığı 1950’li yıllarda okuduk.
O sırada, en büyükleri orta okul öğrencisi olan ben, dört erkek kardeş aynı odada kalıyorduk.
Kitabın adını nereden duyduğumu, nasıl edindiğimi anımsamıyorum.
Babamızın görevi nedeniyle bulunduğumuz Çankırı’da, şehrin Varlık Yayınları da bulunan tek kitap evinde görüp almış olmalıyım.

Fakat çok iyi anımsadığım, bugün yaşanmışcasına gözlerimin önünde olan şey, sözünü ettiğim odada bir gece uyku öncesinde kardeşlerime bu kitaptan bölümler okuduğum ve bu küçük küçük öykümsü bölümlerim zaman zaman bizi duygulandırıp gözlerimizden yaşlar akıttığıdır.
Makal başka kitaplar da yazdı. Fakat hiçbiri ona dünya ölçüsünde ün getiren Bizim Köy kadar etkili olmadı.

Yaşar Kemal’in ilk kitabı Sarı Sıcak 1952’de, Kemal Tahir’in Sağırdere’si 1955’te yayınlandığına göre, onlardan çok daha genç Mahmut Makal’ın en büyüğü 12-13 yaşlarındaki dört çocuğu ağlatan Bizim Köy’ü çağdaş edebiyatımızda köy ve köylü konulu edebiyatı başlatan işaret fişeği olma hakkına ve onuruna sahiptir.

Mahmut Ağabey’le 1960’ların Ankara’sında yakın dost olduk. Bir şiir sevdalısı olduğundan konumuz daha çok şiir ve kuşkusuz ülke sorunlarıydı. Köylerimiz çoktandır o çiçeği burnunda Köy Enstitülü delikanlının anlattığı Bizim Köy’den daha ıssız,yoksul, kimsesiz. Şimdi de onun ölümüyle büsbütün öksüzleşti.

Makal Karşıyaka’da toprağa verildi

Cuma günü hayatını kaybeden Köy Enstitülü eğitimci ve yazar Mahmut Makal, Kocatepe Camii’nde düzenlenen törenin ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi.
Geçtiğimiz Cuma hayatını kaybeden yazar ve eğitimci Mahmut Makal için Kocatepe Camii’nde tören düzenlendi. 1950’de yazdığı “Bizim Köy” ile köy edebiyatı akımını başlatan Köy Enstitülü eğitimci ve yazar Makal, törenin ardından Karşıyaka Mezarlığı’nda toprağa verildi. 88 yaşındaki Makal için düzenlenen törene, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, Uşak Köy Enstitülüler Derneği Ankara Şubesi, Eğitim Sen Genel Merkezi, Köy Enstitüleri ve Çağdaş Eğitim Vakfı çelenk gönderdi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi olan Mahmut Makal’ın oğlu Ahmet Makal ve ailesi taziyeleri kabul etti. Mahmut Makal’ın cenazesine çok sayıda yazar, gazeteci, arkadaşları ve sevenleri katıldı.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler