'BOP çöktü'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu, Büyük Ortadoğu Projesi’nin (BOP) çöktüğünü belirterek bölgesel sorunların çözümü için tüm oyuncuların sürecin bir parçası hissedeceği “kapsayıcı” bir yaklaşım gerektiğini vurguladı. Davutoğlu, bu çerçevede Hamas ve Taliban ile görüşmeler yapılmasından yana olduğunu söyledi.

Yayınlanma: 18.12.2008 - 20:06
Abone Ol google-news

Fransasız Le Monde gazetesine konuşan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Dış Politika Başdanışmanı Ahmet Davutoğlu, İran’a yaptırım uygulanmasının, durumu daha da kötüleştireceği uyarısını yaparken, Bush yönetiminin BOP projesinin çöktünü kaydetti. ABD’nin yeni başkanı Barack Obama’nın, çok taraflı yeni bir yaklaşım sözünü verdiğini hatırlatarak, kaydeden Davutoğlu, “Tüm bölgesel oyuncuların sürecin bir parçası olduğunu hissedeceği kapsayıcı bir yaklaşım gereğini” vurguladı. Ahmet Davutoğlu ,“Şer ekseni ilan etmek yerine, istikrar ekseni ilan edilmeli ve çatışma söyleminden kaçınmalı. Başta Filistinliler olmak üzere eğer oyuncular, izole edilir veya dışlanırsa, bu gerginliğin tırmanması demektir” şeklinde konuştu.

“Bu Hamas ile görüşmek anlamına gelir mi?” sorusuna “Hamas ve diğerler ile” karşılığını veren Davutoğlu, diğer bir soru üzerine Irak’ta olduğu gibi Afganistan’da da kapsayıcı bir sürece ihtiyacın bulunduğunu vurguladı. Irak’ta “Kaide’yi Amerikalılar, yenmedi. Onu Sünni gruplar yendi” ifadesini kullanan Davutoğlu, Amerikalıların “pragmatik” davranarak bu grupları organize ettiğini belirtti. Davutoğlu, “Afganistan’da Karzai veya Batı karşıtı olan tüm Afganlıların Kaide üyesi olduğuna inanılmamalı. Taliban, Kaide gibi değil” dedi. Davutoğlu, Taliban ile görüşmelerden yana Hami Karzai ve Suudilerin yaklaşımının, doğru yaklaşım olduğunu belirtirken de “Türkiye, katkıda bulunabilir çünkü Afganistan’daki tüm etnik gruplarla çok iyi ilişkilerimiz var” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler