Boş verin Trump’ı, Kim’i... Moon’u izleyin

Trump’ın 24 Mayıs’ta iptal ettiği zirvenin gerçekleşmesinde de Moon’un payı büyük.

Yayınlanma: 16.06.2018 - 22:39
Abone Ol google-news

Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Donald Trump- Kim Jong-un zirvesiyle yeni bir ivme kazanan Kore barış sürecinin hem organizatörü hem her yalpalayışında Hızır misali yetişen kurtarıcısı. Trump’ın 24 Mayıs’ta iptal ettiği zirvenin gerçekleşmesinde de Moon’un payı büyük. Zirve sırasında Moon’un Singapur’da olması bekleniyordu. Bu gerçekleşmedi ama yerine yardımcılarından oluşan kalabalık bir ekip Singapur’da hazır bulundu.

Olimpiyattan barış sürecine

Moon, geçen Şubat ayında, üstelik ABD’nin Kuzey Kore’yi vurmaya hazırlandığı söylentileri yoğunlaşmışken, ev sahipliği yaptığı Kış Olimpiyatları’nı barış fırsatına çevirdi. Başkanlık Sarayı’nda ağırladığı Kuzey Kore heyetinin Kim Jong-un’dan getirdiği davete hızlı cevap verdi. İki lider, 27 Nisan’da sınırda buluştu ve Singapur zirvesinde atıfta bulunulan Panmunjom deklarasyonu imzaladı. Güney Kore’li muhafazakâr başkanlar döneminde kesilen ilişkiler yeniden kuruldu, saldırı hazırlığındaki Trump görüşme masasına çekildi. O tarihe kadar Kuzey Kore’nin dışına adımını atmamış, tek yabancı liderle görüşmemiş Kim, 40 gün içinde iki kez Çin’de Şi Cinping ile görüştü. 27 Mayıs’ta Moon ile yeniden bir araya geldi, 31 Mayıs’ta Pyongyang’da Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’dan Putin’in Moskova davetini aldı.

Ve son olarak Singapur zirvesinde Trump ile el sıkıştı. Şu detay, geçen aylarda savaş naraları atan Trump ve Kim’e Singapur’da barış türküleri söyleten Moon’un rolünü daha iyi anlatacaktır: Moon, Olimpiyatları barış fırsatına dönüştürmeye çalışırken Trump, Doğu Asya’yı ateş denizine çevirebilecek Kuzey Kore’yi vurma planıyla meşguldü. Öylesine ki, Seul büyükelçiliğine aday gösterdiği Victor Cha, saldırı planına karşı çıkınca, atamasını durdurdu. Başkan Yardımcısı Mike Pence, Kış Olimpiyatları’nda barış çabalarını sabote etmek için her şeyi yaptı. İki Kore sporcularının birleşmeyi simgeleyen bayrak altında geçişini, Moon ve yabancı konukları ayakta alkışlarken Pence, protesto edercesine kılını kıpırdatmadı! Moon, zamandaşı otoriter liderlerden farklı bir geçmişe, siyasi kültüre, kişiliğe ve gelecek vizyonuna sahip. Bu özellikleriye, 21. yüzyılın Willy Brant’ı, Olof Palme’si olmaya aday. Clinton döneminin bakanlarından Robert Reich, karşılaştığı devlet liderleri arasında, Moon gibi yetenekli, zeki, mütevazı ve ilerici birine nadiren rastladığını belirtti. Reich’e göre, Kore’de barış sağlanırsa Nobel Barış Ödülü Trump’ın değil, Moon’un hakkı. Moon’un barış çabalarını ve liderliğini övenler arasında geçen yılın Nobel Barış Ödülü sahibi Uluslararası Nükleer Silahları Yoketme Kampanyası Direktörü Beatrice Fihn de var. Moon’u izleyin derim.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler