Bu da oldu Hanefi Avcı Yargıtay kararıyla Devrimci

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, "Devrimci Karargah Örgütü" davasında yargılanan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'ya "örgüt üyelerine yardım" suçundan verilen 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasını onadı. Hanefi Avcı, kararı Ahmet Şık'a değerlendirdi.

Yayınlanma: 24.12.2014 - 13:52
Abone Ol google-news

Yargıtay 9. Ceza Dairesi, 75 sanıklı Devrimci Karargâh terör örgütü davasında kararını açıkladı. Daire, yaptığı temyiz incelemesi sonucunda emekli Emniyet Müdürü Hanefi Avcı’nın “terör örgütü ve mensuplarına yardım etmek ”suçundan verilen 5 yıl 7 aylık hapis cezasını onarken ruhsatsız silahtan verilen 5 yıl hapsi ise düzelterek onadı. Bu dava kapsamında 3 yıl 9 ay hapiste kalan ve Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı ile tahliye olan Avcı’nın ceza aldığı iki konu ise lehe bozuldu. Bu karar, dairenin yeni işbölümü öncesi son atağı oldu.

İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 19 Temmuz 2013’te karara bağladığı 75 sanıklı Devrimci Karargâh Örgütü davasının temyiz duruşmasına dün Yargıtay’da devam edildi. Eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı, arasında terör örgütüne yardım etmenin de bulunduğu 3 ayrı suçtan toplamda 15 yıl 4 ay 5 günhapis cezasına çarptırılmıştı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi, davanın temyiz incelemesini 69 sanık yönünden dün yaptı. Daire, kararında “Devrimci Karargâh adlı örgütün silahlı terör örgütü olduğu” sonucuna vardı. 9. Ceza, ilk olarak Hanefi Avcı’ya “Yasadışı silahlı Devrimci Karargâh terör örgütü ve mensuplarına yardım etmek” suçundan 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasını onadı.

“Sanık Hanefi Avcı’nın yapmış olduğu şikâyet üzerine başlatılan müfettiş incelemesi kapsamında Nejdet Kılıç hakkında terör örgütü üyesi olmaktan yapılan hâkim kararına dayalı dinleme işlemini öğrenmesi üzerine araştırma ve soruşturmadan kurtulmasını sağlamak amacıyla Nejdet Kılıç’a bu durumu bildirdiği, Nejdet Kılıç’ın ise aldığı bu uyarı üzerine takipten kurtulmak için kendisinin kullandığı ve yine kendisi adına kayıtlı olup da örgüt mensubu İbrahim Turgut tarafından kullanılan telefonları görüşmeye kapattığı, bu suretle sanığın (Avcı’nın) hal ve sıfatını bildiği kuşkusuz olan Nejdet Kılıç’a ve bu kişinin mensubu olduğu silahlı terör örgütüne, sonuç da verecek şekilde yardımda bulunduğuna dair mahkeme kabul ve uygulamasında bir isabetsizlik görülmemiştir.”

 

Avcı 3 yıl daha yatacak

Yargıtay Avcı’ya, “Ruhsatsız vahim nitelikte tam otomatik ve yarı otomatik silah bulundurup taşımak” suçundan verilen 5 yıl hapis cezasını ise düzelterek onadı. Daire, taşınması ve bulundurulması mümkün olmayan Kalaşnikof tüfek nedeniyle sanığın sorumlu tutulmasında bir isabetsizlik görülmediğini belirtirken cezaya iki adet tabancanın da eklenmesine karşı çıktı. Bu suçtan verilen cezada 1/6 oranında takdiri indirim uygulanmasına karar verildi.

Hanefi Avcı, Devrimci Karargâh davasından aldığı cezaların infaz yasasına göre hapiste geçirdiği süresi 6 yıl 11 ay 25 gün. Avcı, dava sürecinde 3 yıl 9 ay tutuklu kalmıştı. Bu durumda Hanefi Avcı’nın cezasının onaması kapsamında 3 yıl 2 ay 25 gün daha hapis yatması gerekecek. Ancak bu sürenin 1 yılını denetimli serbestlik kapsamında dışarda geçirmesi de mümkün.

 

Protestoya gözaltı

Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin kararını protesto eden yaklaşık 200 kişilik grup dün akşam Kadıköy Altıyol’da bir araya geldi. Açıklamadan sonra, gruptaki bazı kişiler havai fişek atmaya başlayınca, polis gruba müdahale etti. Polis 2 kişiyi gözaltına aldı.

AVCI: KARAR İÇİN İNTERNETTEN HAKİMLERİN ADINA BAKMAK YETERLİ

Hanefi Avcı, Ahmet Şık'a kararı değerlendirdi. Avcı, "Kararı görmedim ama sürpriz olmadı.
Bekliyordum. Bu karar baştan beri süregiden hukuksuzluğun, aynı anlayışın devamıdır. Dava Yargıtay’da görülmeden önce mahkemenin tarafsız olmadığı için çekilmesini talep etmiştik. Kabul edilmedi. Çünkü internette bile arama yaptığınızda bu mahkemenin üyelerinin cemaatçi olduğunu öğrenebiliyorsunuz. Yazdığım bir kitap nedeniyle beni örgüt üyesi yapan bir anlayış, kitabın konu edindiği cemaate mensup kişilerin elindeki bir mahkemede de hakkımda verilen cezayı onaylardı. Öyle yaptılar. Bu kararı hukukla, vicdanla açıklamak mümkün değil. Yapılan işlemlerin hukuksuz ve haksız olduğu zaten ortada. Sadece bana karşı yapılmış bir haksızlık, hukuksuzluk da değil. Bana ceza vermek adına legal bir partiye, SDP’ye, yönetici ve üyelerine de ceza verdiler. Şimdi demokrasi ve hukuk diye feveran edenler bu kararı hukuk, demokrasi ve vicdanla açıklasınlar. Ama açıklayamazlar. Çünkü cemaat sadece kendilerine karşı bir haksızlık yapılırsa ona karşı çıkar. O yüzden bu karara da şaşırmıyorum. Başta da dediğim gibi sürpriz değil. Çünkü bu kararı vermeselerdi bundan önceki hukuksuz tüm süreçteki rollerini de kabul etmiş olacaklardı. Aksi bir karar çıkması mümkün değildi. Kendilerini haklı göstermek için bir hukuksuzluğu onayladılar. Hukuk henüz bitmiş değil. Tüm yolları kullanacağız. Herkes cemaate teslim olmamıştır diye düşünüyorum. Daha önce Anayasa Mahkemesi uzun tutukluluk nedeniyle haksızlığa uğradığıma kanaat getirmişti. Bu karar da bir başka hukuksuzluk ve eminim adalete inancı olan bir yerden dönecektir. Çünkü bu kararı hukuk aklıyla açıklamak mümkün değil" dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler