'Bu kapıdan rüşvet giremez' yazmışlardı ama...

İşadamından imar karşılığı rüşvet aldığı iddia edilen belediye meclis üyesi MHP’den istifa etti.

Yayınlanma: 07.07.2015 - 11:26
Abone Ol google-news

Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi’nin MHP’li üyesi K.U’nun, bir işadamından rüşvet aldığı iddiası belediyeyi ve parti kulislerini karıştırdı. Olayın ortaya çıkmasının ardından meclis üyesi K.U için belediye inceleme başlattı, MHP İl Başkanlığı ‘Derhal istifa et’ çağrısı yaptı, belediye meclis üyesi partiden istifa etti.

2014 Mart ayında yapılan yerel seçimlerde Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine seçilen MHP’li Burhanettin Kocamaz, belediyenin kapısına ‘Rüşvet bu kapıdan giremez’ yazılı bir tabela astırmıştı. Kocamaz’ın bu tabelayı astırmasından 16 ay sonra belediyede rüşvet skandalı patlak verdi.

Belediyede ve MHP içinde tartışmalara neden olan skandal, bir dizi tesadüf sonucu ortaya çıktı. İddiaya göre, Toroslar ilçesinden seçilen MHP’li meclis üyesi K.U, Büyükşehir Belediye Meclisi İmar Komisyonu’na girdikten bir süre sonra, imar sorunu olan bir işadamıyla temas kurdu ve işadamının imar işini çözmek için para talep etti. Yine iddialara göre imar sorunu çözülemeyen işadamı, İmar Komisyonu’nun toplantısına geldi ve meclis üyesi K.U ile tartıştı. Toplantıda bulunan diğer meclis üyelerinin de tanık olduğu tartışma sırasında işadamı, K.U’nun kendisinden rüşvet aldığını, işlerini yapacağını söylediğini, ancak yapmadığını iddia etti.

Tartışma sırasında gündeme getirilen rüşvet iddiaları önce MHP’li Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna’ya, ardından da MHP’li Büyükşehir Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz’a iletildi. Belediye başkanlarının ve MHP Mersin İl Başkanlığı’nın girişimiyle, belediyeye ait bir tesiste toplantı düzenlendi ve adı rüşvete karışan belediye meclis üyesi ile tanıklık eden kişiler ‘sorgulandı.’ Toplantıda meclis üyesi K.U, işadamından para aldığını kabul etti ancak bu paraları işin teknik takibini yapmak için aldığını ileri sürdü. Toplantıda K.U’nun belediye meclis üyeliğinden ve partiden istifa etmesi yönünde karar çıktı.

Konuyla ilgili sorularımızı yanıtlayan MHP Mersin İl Başkanı Sebahattin Kılıç, rüşvet şüphesi iddialarını doğruladı. Kılıç, “İddianın bize ulaşmasının ardından adı geçen arkadaşımızı sorguladık. Olay iddia boyutunda. Bizler de hakim ya da savcı değiliz. Ama iddia da olsa, şüphe de olsa MHP bunun tarafı olamaz. Meclis üyesine derhal partiden istifa etmesi için çağrıda bulunduk. Böyle bir şey iddia da olsa bizi yakından ilgilendirir. Partimiz bu konuda hassastır. Böyle bir olaya adı karışan kişilerin partiyle bağlarını koparmalarını, gidip mahkemede aklanabilirlerse yeniden gelmeleri gerekir. Partimizin adının rüşvetle anılmasına izin vermeyiz. Bu meclis üyesi de zaten iddiaları doğrulamıştır ve istifayı kabul etmiştir” dedi.

Rüşvet iddiasına konu olan imar sorunu ve para miktarı konusunda bilgi vermekten kaçınan MHP İl Başkanı Kılıç, ‘Rüşvetle suçlanan meclis üyesi K.U’nun meclis üyeliğinden istifa etmesi için Başkan Kocamaz’ın talebi oldu mu’ şeklindeki sorumuza ise “Partiden istifa konusunda da, belediye meclis üyeliğinden istifa konusunda da adı geçen kişiye söz söyleme yetkisi MHP teşkilatındadır ve teşkilatımız gerekenleri söylemiştir” diye konuştu.

BAŞKAN YÜZLEŞTİRDİ

Yaklaşık 6 ay geçmesine rağmen ruhsatı alamayınca, 3 Temmuz’da Büyükşehir Belediyesi’nde yapılan İmar Komisyonu toplantısına katılan işadamı M.İ., toplantı çıkışında K.U. ile tartışınca ’rüşvet skandalı’ patlak verdi.

Göreve geldiği gün belediye binası girişine, ’Rüşvet bu kapıdan içeri giremez’ tabelası astıran Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı MHP’li Burhanettin Kocamaz ise iddiaları duyunca, Danışmanı Akif Çiftçi, Yardımcısı Kerim Tufan ve Toroslar Belediye Başkanı MHP’li Hamit Tuna’nın da olduğu ortamda işadamı M.İ., rüşvet almakla suçlanan meclisi üyesi K.U. ve olaya karıştığı öne sürülen yine meclis üyesi M.Ç.’yi yüzleştirdi.

BAŞKAN KOCAMAZ, İSTİFALARINI İSTEDİ

İşadamı M.İ. ruhsat için 50 bin lira rüşvet verdiğini ileri sürerken Belediye Meclisi üyesi K.U., parayı rüşvet olarak değil, arazinin harita işleri için aldığını; M.Ç. ise olayla bir ilgisinin olmadığını savundu.

Başkan Kocamaz, MHP’li üyeler K.U. ve M.Ç.’nin istifasını isteyip, idari inceleme başlatılması için İçişleri Bakanlığı’na bilgi verdi. İçişleri Bakanlığı müfettişleri tarafından yapılan incelemenin ardından gerekirse [Haber görseli] Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunulabilecek.

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler