Bu köy İzmir’e çok yakışacak!

Konuk Yazar: Koruncuk Vakfı İzmir Şube Başkanı Işıl Nişli Cumhuriyet Ege için yazdı...

Yayınlanma: 26.07.2019 - 00:03
Abone Ol google-news

Öncelikle vakfımız hakkında bilgi vermek isterim. Koruncuk Vakfı, bürokratlar, iş insanları, içlerinde Adile Naşit ve Türkan Şoray’ın da bulunduğu gönüllüler tarafından, korunma ihtiyacındaki çocuklara destek vermek için devletle işbirliğinde 1979 yılında kurulmuştur. Vakıf yaptığı araştırmalar sonucunda “Çocukköyü” modelini örnek alarak 1992 yılında, İstanbul Bolluca’da Koruncukköy Bolluca’yı hizmete açmıştır.

Bizler vakıf olarak, her çocuğun, şefkat, sevgi ve anlayış görme, yeterli beslenme ve sağlıklı bir ortamda yaşama, oyun ve eğlence olanaklarından yararlanma, çağdaş bir eğitim alma ve yeteneklerini geliştirme, kısacası insan haysiyetine yakışır bir şekilde yaşama hakkı olduğuna inanmaktayız.

Aynı zamanda, hakları risk altında olan tüm çocukların karşılaşabileceği olumsuz sosyal etkileri en aza indirmek için faaliyette bulunmakta, bu amaçla önleyici, koruyucu ve iyileştirici çalışmalar yürütmekteyiz. Çocuk Koruma Politikası’na sıkı sıkıya bağlı ve bu konuda araştırmalar, yine önleyici çalışmalar yapan, iyileştirici çalışmalar planlayan yapan bir kurumuz.

Nedir “Çocuk Koruma Politikası?”

Çocuk Koruma Politikası, bir kurumun çocukları her türlü hak ihlalinden, ihmal ve istismardan korumak üzere uygun koruyucu ortamı sağlamaya yönelik taahhüdü ve sorumluluğudur. “Çocukların Korunması Politikası, kurumların personelinin, operasyonlarının ve programlarının çocukların haklarının güvence altına alınmasına ek olarak çocukları her tür riskten korumayı ve kurumun içerisinde ve çocuğun bulunduğu bütün ortamlarda korunmasını sağlamayı, bunun için işbirliği yapmayı ve çocukların güvenliği hakkındaki endişelerini ilgili kuruluşlara bildirmeyi ve sonuçlarını takip etme sorumluluğunu içerir.”

Vakıf başkanımız Figen Özbek çocuk hakları üzerine uzmanlığı olan yıllarını bu konulara adamış bir hukukçudur. Vakfımızın başkanlığını yürüttüğü, bünyesinde çocuk ve gençler için çalışan 26 STK’nin olduğu “Çocuk Hakları Platformu” bu alanda önemli araştırmalar ve çalışmalar yapmaktadır.

Özetle, biz çocuklara gönül veren, hak ettikleri şekilde yaşamaları için çalışan, destek sunan bir vakıfız. İstanbul Bolluca köyümüzde bugüne kadar çok küçük yaşlarda gelen 500’e yakın çocuğumuzu yetiştirmiş, sevgi ve ilgi ile yaşama tutundurmuş bulunmaktayız. Hayata atılan, yuva kuran çocuklarımızla bağlar kopmamış sıcak bir şekilde devam etmektedir.

Ne mutlu ki 40. yılımızda İzmir Urla’da Koruncukköy Urla’yı hizmete açıyoruz.

İnşaatına 2016 yılının mart ayında başladığımız Koruncukköy Urla ilk misafirleri kabul etmeye hazır. Pek çok hayırsever bu girişimimize inanarak destek verdi. Hem inşaat aşamasında malzeme hem de tefrişat sırasında eşya desteği aldık. İsimlerini kızlarımızın yaşayacakları binalara, sosyal tesise vererek bu çok önemli desteklerini anlamlı kılan bağışçılarımız var. Bu açıdan şanslıyız. Resmi makamlar ile kurduğumuz güçlü ilişkiler ile olumlu bakış açılarını ve desteklerini almış olmaktan dolayı ayrıca mutluyuz.

Resmi ismi “Koruncukköy İlköğretim ve Ortaöğretim Kız Öğrenci Yurdu” olarak iki ayrı birim olsa da bizim için hiçbir detayı atlamaksızın kızlarımızın sevgi ve ilgi ile uzun yıllar desteklenecekleri Koruncukköy Urla orası...

Milli Eğitim Bakanlığı’nın onayıyla, MEB Özel Eğitim Kurumları Yönetmeliği’ne bağlı olarak, Koruncukköy Urla’da eğitim hayatı risk altında ve yasam desteğine gereksinimi olan ilköğretimin ilk 4 sınıfını tamamlamış olan kız çocukları yine vakfımız anlayışından şaşmadan sevgi ve ilgi ile yaşama tutundurulacak.

Koruncukköy Urla, 8 ila 10 çocuğun yaşayacağı 10 aile evi, 2 gençlik evi, sosyal tesis, idari bina, depo alanları ve açık yaşam alanları olan 15 dönümlük bir arazi üzerinde konumlandı.

Koruncukköy Urla, çocukları analitik düşünmeye yöneltecek akıl oyunları odası, seramik, fotoğraf, kukla gibi becerilerini geliştirebilecekleri görsel sanatlar atölyesi, bilgisayar atölyesi, tam donanımlı müzik odası gibi birimleri, sosyal tesisleri, spor ve açık yaşam alanlarının olduğu çok güzel bir köy oldu. Ayrıca köyümüzün çok yakınında çocukların doğanın içerisinde toprak ile uğraşacakları, sebze meyve yetiştirecekleri ayrı bir bahçe bile hazırladık.

İstiyoruz ki kızlarımız hem akademik yaşamlarında başarılı olsunlar, hem farklı alanlarda beceriler elde etsinler, spor yapsınlar, kültürel olarak donansınlar. Onların düzenli olarak konserlere, spor karşılaşmalarına, sanat etkinliklerine, sergilere katılmalarını sağlayacağız.

Bu günlerde tatlı bir telaş içerisindeyiz. Koruncukköy Urla ilk ev sahiplerini kucaklamaya başladı. Türkiye’nin dört bir yanından gelen kızlarımız, örf âdetlerimize bağlı ama bir o kadar da dünya vatandaşı olabilecek şekilde, güçlü bir profesyonel kadro ve gönüllülerimizin katkıları ile desteklenecek. Bizler vakıf olarak, kendi ayakları üzerinde durmak için 18 yaşın çok erken olduğuna inanıyor ve maddimanevi desteklerimizi çocuklarımız tamamiyle kendi ayakları üzerinde duruncaya değin devam ettirmek için çaba gösteriyoruz. Koruncukköy Urla’nın izlenebilir ve sürdürülebilir bir proje olması açısından da çok değerli olduğunu düşünüyoruz.

İzmirli gönüllülerimiz, bağışçılarımız her geçen gün artıyor. Vakfımızın amacı ile örtüşen her türlü yaratıcı, iyilik sever proje fikrine ve desteğe açık olduğumuzu belirtmek isterim.

Çocuklar hepimizin çocukları. Koruncukköy Urla hepimizin desteği ile yıllarca kız çocuklarına el verecek.

Ve bu köy İzmir’e çok yakışacak!


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler