Bu yarışmalar terletecek

Yaz ekranında dizilerin alternatifi yarışma programları olacak. İzleyiciyi ekran başında daha da sıcak basar mı bilinmez ama bütçe kısıtlı olunca televizyoncular çareyi stüdyoda geçen yarışmalarda buldu.

Yayınlanma: 14.06.2015 - 22:04
Abone Ol google-news

Mevzumuz yaz ekranındaki programlar. Hepsinin ortak noktası stüdyoda geçen yarışmalar olması. 

ATV'de yayına giren, Cevap Sende'nin (People Choice) formatından bahsedelim. Tanıtım metninde şöyle anlatılıyor: "Sence hangisi daha büyük bir yalan? a)Su içsem yarıyor b)Kemiklerim iri c)Kıyafetin modeli bu... Kazanmak için sadece, Türk insanının neyi seçeceğini doğru tahmin etmek gerekiyor. Bakalım Türk insanını gerçekten tanıyor musunuz?" Stüdyodaki yarışmacılar, yarışmanın aplikasyonunu indiren izleyicilerle aynı cevabı yakalarsa puan kazanıyor. Yoksa "Eyvah Düşüyorum" kıvamında, hooop düşüveriyorlar stüdyodan karanlık dehlizlere. Cevap Sende cep telefonu ya da tabletiyle izleyicilerin de katıldığı Türkiye’de ilk kez denenen interaktif bir yarışma. İlk bölümüyle Total'de 32'nci, AB'de 26'ncı oldu. Türkiye'nin kaderini belirleyen seçim gecesi bile en çok izlenen yapım olan Survivor'da eleme heyecanının yaşandığı aynı dakikalarda yayınlandığını düşünürsek hiç fena reyting değil. 

Atv’de Cevap Sende dışında bu yaz iki yarışma programı daha ekrana geliyor. Şoray Uzun’un sunduğu Döndür Şansını, sevilen ekran yüzlerini ve sanatçıları, yarışmacı çiftlerle eğlenceli oyunlarda buluşturuyor. Kazan Kazan ise doğru da cevap verseniz yanlış da, kazandıran bir yarışma.

 

ACUN YAZIN DA İDDİALI

Ve gelelim yaz ekranının en ses getirecek  yapımına; Rising Star Türkiye... tv8'de, temmuzda yayınlanacak yarışma iddiasını hem Acun Ilıcalı'dan hem de jüri ülyelerinden biri olan Demet Akalın'dan alıyor. İsrail formatı şarkı yarışmasının sunucusu Öykü Serter. Jüride adı geçen diğer isimler ise Mustafa Sandal ve Fuat Güner. Ilıcalı’nın format için astronomik bir rakam ödediği konuşuluyor. Demet Akalın’ın bölüm başı 50-60 bin lira aldığı, Rising Star’ın yalnızca bir bölüm bütçesinin 600 bin TL civarı olduğu ise televizyon piyasasında konuşulanlar.

 

SHOW’DA İKİ YARIŞMA

 

Bu yaz yeni dizi üstüne dizi yayınlayacak olan Show TV’nin yazlık programlarına göz atalım. TMSF’den eski patronu Turgay Ciner’e hafta başı iade edilen kanalın akışında ani değişiklikler olmazsa iki yarışma programı var; Kapışma ve Bir İçeri Bir Dışarı. Sunuculuğunu Asuman Krause’nin yaptığı Kapışma bir şarkı yarışması. Bengü ve Mustafa Ceceli’nin takım kaptanı koltuğunda oturduğu yarışmada, her hafta 18 yarışmacı, hem finale kalmak, hem takım kaptanlarıyla düet yapabilmek, hem de 20 bin liralık ödülün sahibi olabilmek için kapışacak. Yarışma bu haliyle Rising Star’a rakip olabilecek mi, göreceğiz. Bir İçeri Bir Dışarı'da ise yarışmacılar 14 çantanın tümünü açtırdıktan sonra kasasında biriken paranın tamamını kazanıyor. Yarışmacıların kazanmak için ihtiyaçları olan iki şey var; Şans ve kuvvetli bir altıncı his.

 

STAR’DAN BKM SÜRPRİZİ 

Geçen sezonu birincilikle bitiren Star’ın ise yaz ekranı sakin diyebiliriz. Şimdilik net olan işlerden biri fenomen yarışma Çarkıfelek. Yenilenmiş içeriği, ünlü konuklarıyla Ramazan’da ekrana gelmeye başlayacak yarışmanın sunucusu ise ekranların vazgeçilmez şovmeni Mehmet Ali Erbil. Star’ın yine Ramazan’da yayınlanacak, her hafta 5 kadın yarışmacının yemek ve tatlı kategorilerinde yarışacağı Ben Olsam'ın jüri koltuğunda Sahrap Soysal, Yağız İzgül ile Nalan Aksoy var. Yarışmanın büyük ödülü 25 bin lira. Star’ın bu yazki sürpriz projesi ise BKM’den geliyor. Programın adı da, kadrosu da henüz netleşmedi. Her hafta devamı gelecek mini dizilerden oluşan program, tiyatro salonu içerisinde seyircili ve skeç mantığıyla tasarlanıyor.

 

İLKER AYRIK'LA 4’ÜNCÜ YAZ

Ve gelelim Kanal D’ye. Yine bir yaz ekranında izleyici karşısına çıkan ve bir daha da beyazcamı hiç bırakmayan Ben Bilmem Eşim Bilir’in başarısında sunucusu İlker Ayrık’ın katkısı büyük. Formatı da Kanal D’ye ait olan yarışma 2012’nin temmuz ayından bu yana devam ediyor. Formatı Romanya ve Lübnan’a satıldı. Yılbaşı özel yayınından tutun da kanal her sıkıştığında iddialı bir dizinin karşısına koyduğu yarışma, bu yaz da Kanal D’nin elindeki en iyi kozlardan. 

 

PROGRAM BÜTÇESİNE DİZİ SINIRI

Endemol Shine Genel Müdürü 

Gökhan Tatarer

"Yaz aylarında reklam gelirleri düştüğü için televizyon programlarına sezondan daha fazla ilgi var. Hele stüdyoda çekilen yapımların bütçesi daha da düşük oluyor. Programlarda şöyle bir sınır vardır; bütçesi dizilerden az olsun. Bu yaz Cevap Sende’yi yapıyoruz atv’ye. Yeni sezonda da Star’a Big Brother’ı yapacağız. Enerjimizi bu iki yarışmaya ayırdık. Türkiye’de format tutturmak zor.”

 

YAZ GEÇER,  FORMAT KALIR MI? 

Mesut Yar – TV Yazarı

Yeni sezona başlarken kanalların maliyetten kaçınmayacağını düşünüyorum. Belki daha az tanınmış isimlerle masrafı biraz azaltabilirler. Mevcut formatlar arasında kışa şansını zorlayacak bir yapımı şimdiden söylemek fazladan fikir okumak olur. Dilerim sezondan sezona ara geçişler gerçekleşir. Mesela Cevap Sende fena bir format değil. Çarkıfelek, Ramazan ekranında iş yapar. Dünyanın en hızlı format tüketen memleketiyiz. Survivor'u kayıt dışı tutarsak, bizde içerikler sezonluk üretiliyor. Öyle olmasa da yazın giren işin yaz algısıyla izlendiği kesin. 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler