Bursa halkı ‘Ortaçağ Kafası'na geçit vermedi

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Recep Altepe’nin talimatıyla Bursa Ulaşım A.Ş’nin başlattığı kadınlara ayrı vagon uygulaması tutmadı. Bursalılar, ayrımcılığı körükleyen uygulamaya tepki olarak belediyenin sadece kadınlara ayırdığı son vagonlara kadın - erkek binmeye devam ediyor.

Yayınlanma: 24.08.2017 - 23:22
Abone Ol google-news

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı AKP’li Recep Altepe’nin talimatıyla geçen haziranda belediye şirketlerinden Bursa Ulaşım A.Ş’nin (BURULAŞ) istasyonlara “Bayan yolcularımıza öncelikli vagon!” yazan levhalar asarak başlattığı kadınlara ayrı vagon uygulaması tutmadı. Bursalılar, kadın-erkek ayrımcılığını körükleyen uygulamaya tepki olarak belediyenin sadece kadınların binmesi için ayırdığı son vagonlara kadın - erkek binmeye devam ediyor.

Ortaçağ zihniyeti

CHP Bursa milletvekili Nurhayat Altaca Kayışoğlu, “Ortaçağ zihniyeti” olarak nitelendirdiği uygulamanın Bursalılar tarafından reddedildiğini belirterek, “İktidar her ne kadar toplumu farklılıklar üzerinden ayrıştırmaya çalışsa da milletimiz bu ortaçağ zihniyetini çoktan aşmış durumda. Kadını erkeği, yaşlısı genci, Türkü, Kürdü, Alevisi, Sünnisi böyle kutuplaştırıcı anlayışlarla iç içe yaşamak istemiyor. Genel ve yerel iktidarların iyi niyetten yoksun bu uygulamaları bu nedenle karşılık bulmuyor. Uygulamaya halkımızın gösterdiği tepki, bu girişimin ters tepmesine neden olmuştur. Kadınlar pembe vagonlara binmediği gibi erkekler binerek bu durumu protesto etmiştir. Kadına ayrıcalık onları toplumdan soyutlayarak değil, eşit hale getirilerek sağlanır” dedi.

‘Başaramadılar’

Bursa Barosu Kadın Hakları Komisyonu Başkanı Nazlı Ceren Şendoğan da sadece kadınların binmesi için yönlendirme yapılan vagonlara da özellikle kadınlı erkekli binildiğini söyledi. Şendoğan, “Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin siyasi nedenlerin yanı sıra ulaşım yatırımı eksikliğini yani yetersizlik nedeniyle vagonlarda sıkışık yolculuğun üstünü kapatmak için de başlattığı girişim tutmadı. Anlamsız bir uygulamaydı tutmasının imkânı da yoktu. Bursa’daki istasyonlarda yarım saat dursanız, vagonların kadınlı erkekli kullanıldığını görürsünüz” diye konuştu.

'Kadın vagonu': İngiltere’de tartışma yarattı

İngiltere’de İşçi Partisi’nin kıdemli siyasetçilerinden Chris Williamson’un trenlerde kadınlara özel vagon önerisi tartışmalara yol açtı. Kadınların tacizden korunması için bu öneriyi getirdiğini ileri süren Williamson, kendi partisinin üyeleri tarafından kadına karşı şiddeti normalleştirme ve ayrımcılığı savunmakla suçlandı. Birmingham Yardley milletvekili Jess Philips, “Feminizmi Suudi Arabistan’dan öğrenmeye çalışıyorsan yanlış yoldasın” ifadelerini kullandı. BBC Türkçe’deki habere göre parlamentodaki Eşitlik ve Kadın Komitesi üyesi olan Philips, Twitter’da “Kimin hangi vagonda seyahat edebileceğine karar vermek yerine tüm vagonları herkes için güvenli kılabilir miyiz” dedi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler