Üç ayda 150 can

Tarım sektöründe de iş cinayetleri yaşandığına dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası önlem alınmasını istedi ve işçilerin yaşam şartlarının zorluğunu vurguladı.

Yayınlanma: 25.07.2018 - 20:23
Abone Ol google-news

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) İzmir Şubesi İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi (İSİG), geçen nisan, mayıs ve haziran aylarında toplam 150 tarım işçisinin yaşamını yitirdiğini bildirdi.
İSİG verilerine göre, tarım iş kolunda nisanda 52, mayısta 56 ve haziranda 42 kişi öldü. Bildirimi yapılmayan çok sayıda iş kazası olduğunu vurgulayan ZMO Şube Başkanı Ferdan Çiftçi, “Tarım alanında yaşanan kazalar genellikle görünmüyor. Çünkü bitkisel üretim, hayvansal üretim, su ürünleri ve balıkçılık gibi farklı sektörlerin tarımsal faaliyet içerisinde yer alması; üretim biçimleri, kullanılan alet, ekipman, kimyasallar, açık arazi ve kapalı ortam koşulları çok geniş bir kapsam. Çiftçiler için en büyük risk ise bulaşıcı hastalıklar” dedi.


Çiftçi, özellikle mevsimlik tarım işçilerinin sosyal güvenlik kapsamında olmadıkları için tedavilerini yaptıramadıklarına dikkat çekti. Çiftçi, tarımda iş kazalarının önlenmesi için yapılabilecekleri de şöyle sıraladı: “Naylon çadırlarda sağlıksız koşullarda yaşayan insanlarımız var. Gezici sağlık ekipleri kurulmalı, yasal düzenlemeler hazırlanmalıdır. Tarım nüfusunun yoğun olduğu bölge, köy ve ilçelerde başta pestisit olmak üzere örgün ve yaygın sağlık eğitimi programları hazırlanmalı ve uygulanmalıdır. Tarım alet ve makinelerinin bakımları ve kontrolleri yapılmalı, koruyucu donanım kullanılmalıdır. Kimyasallar dikkatli kullanılmalı, tarım işçileri, işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimlerinden geçirilmelidir.”


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon