‘Tatsız’ ayrımcılık: 'Alevi işçi camiye gitmedi diye işten atıldı'

Şeker fabrikasında çalışan Alevi işçinin camiye gitmediği için işten atıldığı iddia edildi.

Yayınlanma: 04.02.2019 - 22:45
Abone Ol google-news

Dünyaca ünlü şeker ürünleri firmasının İstanbul’daki fabrikasında 3 yıldır çalışan Veli Erdoğdu(40) adındaki bir işçi, önce camiye çağrıldığını sonra da Alevi olduğunu söylemesi üzerine “Cemevine gidiyorsun” tepkisiyle karşılaşarak vardiya amiri tarafından işten çıkarıldığını iddia etti.

Gazetemize konuşan Erdoğdu, başka bir işçinin kendisini bir cemaatin sohbetine çağırdığını kendisinin reddettiğini belirterek, “Benim Alevi olduğumu herkes biliyor. Bu arkadaş daha önce de beni cemaat sohbetine çağırdı ama ben yine reddetmiştim. Tartışma sonrasında işten atılan ben oldum” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise “Hangi mezhepten, hangi dinden, hangi düşünceden olursa olsun hiç kimse en temel hakkı olan çalışma hakkından edilemez” diye konuştu.

‘Cemaatçiler çağırıyordu’
İstanbul Hadımköy sanayi bölgesinde yer alan fabrikada çalışan Veli Erdoğdu, uzun süredir cemaat mensubu insanlar tarafından dini sohbete çağırıldığını belirterek, en son çağrıldığında tartışma çıktığını söyledi. Erdoğdu tartıştığı arkadaşının kendisine “Cemevine gidersin ama” dediğini belirterek, “Ben ‘herkesin inancı farklı sen oraya gidersin ben buraya’ dedim. Arkadaş bu defada ‘cemevinde mum söndürüyorsunuz’ deyince tepki gösterdim. Tek gıda-İş Sendikası temsilcisine söyledim. O arkadaş da beni vardiya amirlerine şikâyet etmiş. ‘Bana vurdu, biz buraya dayak yemeye mi geldik. Camilerimize küfrediyor’ demiş. Beni ısrarla dini sohbete çağıran kendisi ama beni suçlu duruma düşürdü” dedi. Vardiya amirlerinin kendisini çağrıp olayı anlatmasını istediğini dile getirerek şöyle devam etti: “Arkadaşa vurmadığımı kamera kayıtlarına bakılmasını istediğimi söyledim. Onlar da orada kamera olmadığını söyledi. Bir tane çocuk da olaya şahit oldu. Benim suçumun olmadığını söyledi. Fakat çocuğu korkutmuşlar şimdi konuşmuyor. Olaydan 3, 4 gün sonra gece vardiyasına gittim, beni içeriye almadılar. Çıkışımı vermişler. Beni hiç dinlemediler. Servise dahi bindirmediler taksiyle gönderdiler. Tazminatsız atıldım. Arabuluculuğa başvurdum. Elimden geldiğince işe iade ve diğer haklarım için uğraşacağım. Tabii bir yanda da iş bulup hemen çalışmaya başlamalıyım.”

Tekgıda-İş’ten açıklama
İddiaları sormak için telefon ile ulaştığımız fabrika yetkilisi konu hakkında sendikaları Tekgıda-İş Sendikası’nın bir açıklama yaptığını söyledi. Tekgıda-İş İstanbul Avrupa Yakası Şube Başkanı Turgay Koç işçinin Alevi olduğu için değil, çalışma arkadaşını darp ettiği için işten atıldığını söyledi.

Hâkim zihniyetin anlayışı
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Veli Ağbaba ise “Bu anlayış iktidarın yani hâkim zihniyetin anlayışı. Hangi mezhepten hangi dinden, hangi düşünceden olursa olsun hiç kimse en temel hakkı olan çalışma hakkından edilemez. Maalesef bu hem özelde hemde devlette çalışanlara yapılıyor. İşçi arkadaşımızla konuşacağız. Bun Meclis’e taşıyacağız. Gerekirse firmanın yetkilileri ile görüşeceğiz” diye konuştu. 

"İŞ YERİNDE HUZURU BOZMA SEBEBİ İLE..."

Haberin gerçeği yansıtmadığını söyleyen kurumun yaptığı açıklama şu şekilde:

Sözü geçen vaka kapsamında, iki çalışanımız arasında geçen kişisel bir tartışma fiziksel boyuta ulaşmıştır. Çalışanlarımız için huzurlu ve güvenli bir çalışma ortamı yaratmak en büyük önceliğimizdir. Bu sebeple her iki çalışanın da iş sözleşmesi, İş Kanununun 25/2/d maddesine göre, çalışma barışı ve iş yerinde huzuru bozma sebebi ile feshedilmiştir"


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler