55 yıllık mücadele

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, üretimden gelen güçlerinin yanında tüketimden gelen güçlerini de kullanacaklarını belirterek, üyelerine yönelik “Emek Kart Projesi”ni uygulamaya geçireceklerini söyledi.

Yayınlanma: 05.02.2019 - 23:14
Abone Ol google-news

Türk-İş’e bağlı Türk Metal Sendikası, kuruluşunun 55. yılında üyelerine yönelik “Emek Kart Projesi”ni uygulamaya geçiriyor. Proje ile Türk Metal Sendikası üyelerinin anlaşmalı işyerlerinden yapacakları alışverişin belli bir oranı ay sonunda karta nakit olarak geri yüklenecek.

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın son açıkladığı istatistiklere göre Türk Metal Sendikası’nın üye sayısı 205 bin 515. Sendika bu üye sayısıyla Türkiye’de en fazla üyeye sahip ikinci büyük sendika. Türk Metal Sendikası, bugünlerde 55. kuruluş yıldönümünü kutluyor. Bu kapsamda Ankara’da da Türk Metal Sendikası üyelerinin katılımı ile bir dizi etkinlik gerçekleştirildi. Aynı zamanda Türk-İş genel sekreteri de olan Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, sendikanın 1963 yılında kurulduğunu anımsattı. Türk Metal’in kurulduğu ilk günden bugüne kadar birçok badireyi atlattığına işaret eden Kavlak, “Bu ülkede hiçbir sendika Türk Metal kadar büyük badireler yaşamamış, bizim kadar büyük bir haysiyet kavgası vermemiştir. Gün geldi işimizi, aşımızı bir kenara koyduk. Bu vatan uğruna, bayrağımız, bağımsızlığımız uğruna mücadele ettik. Kurşunlara hedef olduk. Bu uğurda şehitler verdik. Gün geldi, kumpaslara, tezgâhlara hedef olduk. Zindanlara atıldık” dedi.
Genel başkanlık görevine geldiği ilk günlerde sendikanın içinde bulunduğu zor süreci anlatan Kavlak, şu değerlendirmeyi yaptı:

205 bin üye

-Genel başkanlık görevini çok zor şartlar altında üstlendim. Türk-İş yönetimine yeni seçilmiştim ki sendikamız büyük bir kumpasın kurbanı oldu. Daha sonra, emperyalist güçlerin ülkemizdeki maşası olduğunu kanlı ve hain bir darbe girişimiyle öğrendiğimiz, kökü dışarıdaki bir çetenin büyük tezgâhı sonucunda sendikamız hedef alındı. Benden önceki genel başkanımız 22 ay cezaevinde kaldı. Onların yönlendirdiği bir kısım medya Türk Metal’i hedefe koydu.

-Bugün gururla söylüyorum ki, bu ülke düşmanlarına, millet düşmanlarına asla teslim olmadık.

-O dönemde yönetim kurulunun aldığı kararla bizzat mahkemeye dilekçe verdik. “Gelin, ne varsa bakın, inceleyin” dedik. Bütün kayıtlar, defterler, hesapları açtık. Müfettişler belgelerimizi günlerce incelediler, aradılar, taradılar. Bakılmadık tek bir kağıt, incelemedik tek bir belge kalmadı. Allah’a çok şükür ki, tek bir kanunsuzluğa rastlanmadı. Bizi yok etmek isteyenlere teslim olmadık. Bu süreçten alnımızın akıyla, tertemiz çıktık. Terör örgütünün militan savcıları bile hakkımızda takipsizlik kararı vermek zorunda kaldı.

-15 Temmuz hain darbe girişiminde Türk Metal olarak 2 şehit verdik.
Pevrul Kavlak, 2009’da genel başkan olduğunda 81 bin olan üye sayılarının bugün 205 bine, 18 olan şube sayısının 29’a, 421 olan örgütlendikleri işyeri sayısının da 738’e çıktığını söyledi. Son imzaladıkları toplusözleşmeye de işaret eden Kavlak, “Yüzyılın sözleşmesini imzaladık. Tarih yazdık. Şu an itibarıyla ortalama saatlik ücretimiz 15 lirayı aştı. Ortalama brüt ücret 5 bin lira oldu. Artık üyelerimiz tatillerinde Avrupa turuna çıkıyor. Çocuklarını kolejlerde okutuyor” dedi. 

‘Emek Kart’ geliyor

Türk Metal Sendikası, 55. kuruluş yıldönümünde Emek Kart projesini de yaşama geçiriyor. Projeyi anlatan Kavlak, üyelerinin bu kart ile anlaşmalı işyerlerinden yapacakları alışverişin belli bir oranının ay sonunda karta nakit olarak geri yükleneceğini söyledi. Ne kadar çok üye kartı kullanırsa iade oranının da o ölçüde artacağını kaydeden Kavlak, kartın yaygınlaşması ile geçerli olacağı işyerlerinin de çoğalacağını belirtti. 

Kavlak, “Dile kolay aileleriyle birlikte 1 milyona yakın örgütlü, disiplinli, harcama kapasitesi nispeten yüksek bir kitleden söz ediyoruz. Bu tablo işyerleri için muazzam bir müşteri potansiyeli olabilir. Üretimden gelen gücümüzün yanında tüketimden gelen gücümüzdür” dedi. Kavlak, kart için pilot bölge olarak seçtikleri Eskişehir’de anlaşma yaptıkları market zinciriyle bir süredir deneme yaptıklarını, sistemin alışverişlerde hatasız çalıştığını test ettiklerini söyledi. Kavlak, dağıtıma Çerkezköy’den başlayacaklarını, yıl sonuna kadar da bütün üyelerinin Emek Kart sahibi olacağını belirtti.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler