Kadına ‘annelik’ cezası

ILO’nun Türkiye Direktörü Numan Özcan, ülkede emekçinin hem çok çalışıp hem de yoksul olduğunu dile getirdi.

Yayınlanma: 06.02.2019 - 22:56
Abone Ol google-news

 

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Direktörü Numan Özcan, anne olan kadınlarla, olmayanlar arasında ücret uçurumu bulunduğuna dikkat çekti. Anne olanların daha düşük ücret aldıklarına işaret eden Özcan, “Anne olan kadınlarla olmayanlar arasında yüzde 30’luk ücret farkı var. En yüksek fark Türkiye’de” dedi. Türkiye’nin “sıklıkla” ILO gündemine geldiğini belirten Özcan, 23 yılda 12 kez sözleşme ihlalleri nedeniyle Türkiye’nin ILO’da görüşüldüğünü de bildirdi.
Özcan, ILO’nun 100. kuruluş yıldönümü kapsamında gazetecilerle buluştu. Özcan’ın mesajları şöyle:

-Dünya genelinde büyüme yavaş. İşsiz sayısı artıyor. 1.4 milyon kişi “kırılgan işlerde” çalışıyor. Oran olarak da çalışanların yüzde 42’si “kırılgan işlerde” bulunuyor. Gelişmekte olan ülkelerde bu oran yüzde 76. Bu çalışanlar ya ücretsiz aile işlerinde ya da kendi hesabına işlerde düşük ücretlerle çalışıyor. Ücretsiz aile işçilerinin de büyük bir bölümü kadınlardan oluşuyor.

-Kadınlar dünya genelinde erkeklerden yüzde 20 daha az kazanıyor.

-Türkiye’de anne olan kadınlarla, olmayanlar arasında yüzde 30’luk ücret farkı var. Anne olanlar daha düşük ücretle çalışıyor. Türkiye, bu oranla ilk sırada yer alıyor.

-Türkiye’de “kırılgan işlerde” çalışanların oranı yüzde 27. Kadınlarda bu oran yüzde 33. Türkiye’de 3 milyon aile işçisi, 4.8 milyon da kendi hesabına çalışan var. 

-Dünyada istihdamda kadın ve erkekler arasında 26.5 puan fark var. Erkeklerin 2 katı kadın ücretsiz. Reel ücretler en düşük seviyede. 

-Türkiye’de işyerlerinde 60 saatin üzerinde çalışma oranı yüzde 20. Buna göre, 5 çalışandan 1’i 60 saatin üzerinde çalışıyor. Türkiye bu oran ile ilk sıralarda yer alıyor.

23 yılda 12 kez gündeme geldi

- Bu yıl ILO Konferansı’nın 108.’si yapılacak. Türkiye 1990’lı yıllardan itibaren 87 No’lu Sendika Özgürlüğü ve Sendikalaşma Hakkının Korunması ile 98 No’lu Örgütlenme ve Toplu Pazarlık Hakkı Sözleşmesi ile gündemde. İhlaller, konferanstaki komitede ele alınıyor. Türkiye 23 yılda 12 kez bu komitenin gündemine geldi.

-Bu yıl iki temel sözleşme olan 87 ve 98 sayılı sözleşmeler gündemde. 

-Geçen yıl ILO’da Türkiye’yi Memur-Sen temsil etti. Bu konuda ILO’ya şikâyette bulunuldu. İLO Komitesi, işçi temsilcilerinin konsensüs ile belirlenmesini, sosyal diyaloğun işletilmesini istedi. Bu yıl süreç yeni başlıyor. Çalışan konfederasyonları kimi belirlerse ILO’da Türkiye’yi o temsil eder. Bilinen 6 konfederasyon bir araya gelip “Bizi şu temsil etsin” diye konsensüs sağlarsa sorun kalmaz.

 

Üç işçiden biri yoksul

-Gelişmekte olan ülkelerde 3 işçiden 1’i hem çalışıyor, hem de yoksul. Bu durumda 300 milyon insan bulunuyor. Çalışan yoksulluğu var. Dünyada, yaşlı nüfus artıyor. Çalışanların 3’te 1’i emeklilik hakkından yoksun. Yarısı geçinemiyor. 

-Türkiye’de reel ücretler yavaşlıyor. Ücret artışları 2015’te yüzde 6.1’di. 2017’de yüzde 1’e düştü. 

-Uluslararası göçmen sayısında yüzde 10’luk artış var. İnsanlar, çalışmak için başka ülkelere göç ediyor. Göç daha çok gelişmiş ülkelere. 

-Herkes, bütün taraflar Ekonomik ve Sosyal Konseyi’nin (ESK) toplanmasını istiyor. Niye toplanmadığını kimse bilmiyor. En son 2009’da toplanmıştı. 

-Meslek hastalıklarına yakalananlar, iş kazaları içerisinde görünmüyor. 

-Suriyelilerin istihdam edilmelerini sağlamak için en çok Suriyeli’nin yaşadığı Kilis, Şanlıurfa, Hatay, Adana, Mersin, İstanbul, Bursa, Konya gibi 10 ilde proje yürütüyoruz.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler