İşçi yüzde 30 istedi

Kamuda çalışan 200 bin işçi yeni dönem toplusözleşmeyi yerel seçimden önce imzalamak istiyor.

Yayınlanma: 25.02.2019 - 22:45
Abone Ol google-news

Kamuda 180 bin üyesi bulunan Türk-İş, 2019-2020 dönemi kamu kesimi toplu iş sözleşmeleri için koordinasyon kurulu oluşturdu ve sendikalardan zam taleplerini istedi. Alınan bilgiye göre sendikalarda genel görüş, 2019 için ücretlere yüzde 30 zam. 2020 yılının ilk altı ayı için enflasyon + yüzde 5 zam, ikinci altı ayı için de enflasyon + yüzde 5 zam. Sendikaların taleplerindeki temel etken enflasyon oldu. Aralık ayında yıllık enflasyonun yüzde 20.3 olduğuna dikkat çeken sendikalar, zammın da bunun üstünde olması gerektiğine vurgu yaptı. Sendikalar, hükümetin “işçiyi enflasyona ezdirmedik” sözünü de tutmasını istiyor.

Ayrıca Türk-İş, toplusözleşmede imzanın 31 Mart’taki seçim öncesinde atılmasını istiyor. Hükümetin tavrında ise verilecek zammın oranının etkili olacağına dikkat çekiliyor.

Taşeron kapsamda mı?

Kamuda kadroya, belediyelerde ise şirketlere geçirilen 900 bin taşeron işçisi, üyesi olduğu sendika toplu sözleşme imzalasa bile bu haktan yararlanamıyor. Bu işçiler 2020 sonuna kadar 6 ayda bir yapılacak yüzde 4 zamma mahkum. 

Sendikalar taşerondan geçen işçilerin de kamu sözleşmeleri içerisine alınmasını istiyor. Bunun için Türk-İş tarafından geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı’na mektup da gönderilmişti. Ancak hükümetten bu konuda henüz bir açıklama gelmedi. Türk-İş, görüşmeler sırasında bu talebini bir kez daha dile getirecek. Kadroya ve şirketlere geçirilen işçilerin de sözleşmeden yararlanmasını talep edecek.

 

 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler