Devlet güdümlü sendika

Memurların sendika hakkının kâğıt üzerinde kaldığına dikkat çeken Birleşik Kamu İş, uluslararası sözleşmelerin çiğnendiğine işaret etti.

Yayınlanma: 27.03.2019 - 22:22
Abone Ol google-news

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, son dönemde memurlara belli bir sendikaya üye olmaları yönünde baskı yapıldığına dikkat çekti. Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmeleri çiğnediğine işaret eden konfederasyon, “devlet güdümlü sendika” anlayışının da zorla benimsetilmeye çalışıldığını kaydetti.

Konfederasyon, kamu çalışanlarının sendikal haklarını ele aldığı rapor hazırladı. Raporda, memur sendikacılığının yasal kısıtlamalar çerçevesine mahkûm edildiği, mücadele etme kapasitesinin de yine yasa koyucuların düzenlemeleri ile kısıtlandığı vurgulandı. Toplusözleşme hakkının da kısıtlandığı, özgür demokratik toplu iş sözleşmesi (TİS)yapılmasının önüne engeller konulduğuna vurgu yapılan raporda, Türkiye’nin onayladığı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, (AİHS) Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) 87 ve 98 sayılı sözleşmeleri ve BM İkiz Sözleşmeleri’nin kamu çalışanlarının toplusözleşme ve grev hakkını güvence altına aldığı belirtildi.

Tek başına temsil
Raporda bu sözleşmelerin yasaların üstünde olduğu, bu nedenle de memurlara grev yasağının bulunmadığına dikkat çekildi. Danıştay’ın da bu yönde kararları bulunduğu da anımsatılan raporda, kamu çalışanları adına TİS yetkisinin tek bir konfederasyona verildiği belirtilerek “2012’den itibaren üye sayısında astronomik artışlar yaşanan hükümete yakın Memur-Sen Konfederasyonu, kamu görevlilerini TİS sürecinde tek başına temsil ediyor. Bu durum yasal içtihatlara uygun değil” denildi.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler