Haftada sadece 3 gün iş

Hükümet yüzde 25’lere ulaşan genç işsizliğine kalıcı çözüm bulmak yerine, yine geçici adımlar atıyor.

Yayınlanma: 25.06.2019 - 22:10
Abone Ol google-news

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçen yıl 24 Haziran seçimleri öncesinde yaptığı açıklamada her yıl 100 bin gence öğrenim gördükleri kentlerde yaz döneminde asgari ücret karşılığında sosyal çalışma olanağı getireceklerini duyurmuştu. Aradan 1 yıl geçti. SÇP için başvurular dün İŞKUR üzerinden alınmaya başlandı. Başvurular 25-28 Haziran günleri arasında internet üzerinden yapılabilecek.

SÇP, aslında toplum yararına çalışma programlarının (TYP) bir parçası. SÇP’nin mevzuat düzenlemesi 16 Kasım 2018’de Resmi Gazete’de yayınlandı. Aktif İşgücü Hizmetleri Yönetmeliği’nde değişiklik yapıldı. Programa üniversite öğrencileri başvurabilecek. Ancak açık öğretim, yüksek lisans ve doktora öğrencileri programdan yararlanamayacak. Ayrıca dersleri devam eden veya zorunlu staj yapmakta olan öğrenciler de bu programlara katılamayacak. Başvuracak öğrencilerde akademik ortalamanın 2 ve üzeri olması şartı aranacak. Program sadece temmuz, ağustos ve eylül olmak üzere 3 ay geçerli olacak. Haftalık çalışma süresi ise 3 gün ile sınırlandırıldı. Günlük 8 saat çalışma gerçekleştirilecek. 5 güne kadar ücretsiz izin verilecek. Öğrencilere programa katıldıkları her bir gün için günlük asgari ücret olan 67.36 lira ödeme yapılacak. Hafta tatili günleri ve herhangi bir nedenle katılım sağlanmayan günler için herhangi bir ödeme yapılmayacak. Öğrenciler ayda en fazla 12 gün çalışabilecekler. Bunun karşılığı olarak da 808.32 lira ücret alacaklar. Çalışma süresi az olduğu için öğrencilerin eline geçecek aylık ücret de 2 bin 20 lira olan asgari ücretin altında kalacak.

Yasaya göre suç
Öğrenciler, programlardan bu yaz döneminde en fazla 39 gün, tüm öğrencilik hayatları boyunca ise toplamda 90 gün yararlanabilecek. Öğrenciler, “doğanın korunması; kültürel mirasın restorasyonu, korunması ve tanıtılması; kütüphanelerin bakımı ve düzeni; kamu kurumlarının kültürel ve sosyal hizmetlerinin desteklenmesi” alanlarında çalışacak. Bu arada 100 bin öğrenciye ilk kez sigorta yapılacağı duyuruları da “müjde” diye sunuluyor. Ancak sigortasız işçi çalıştırmak yasalara göre zaten suç.


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler