Birleşik Kamu-İş yoksulluğa, enflasyona, işsizliğe karşı Tandoğan Meydanı'na çağırdı

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu, 14 Aralık'ta 2020 bütçesinin emekçi ve yoksul karşıtlığını protesto etmek için tüm yurttaşları Ankara Tandoğan Meydanı'na çağırdı.

Yayınlanma: 12.12.2019 - 19:21
Birleşik Kamu-İş yoksulluğa, enflasyona, işsizliğe karşı Tandoğan Meydanı'na çağırdı
Abone Ol google-news

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'ndan yapılan açıklamada; AKP iktidarının; bütçesi işsizliği büyütmekte açlığı ve yoksulluğu artırmaktadır. Konfederasyonumuzun yaptığı ekim ayı açlık sınırı 2 bin 625 liradır, kasım ayı halkın enflasyonu yüzde 38,9’dur. TÜİK’in ağustos dönemi işsizlik oranı % 14, işsizlik rakamı 4 milyon 650 bindir'' ifadeleri kullandı.

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'ndan yapılan çağrı şöyle:

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu'ndan yapılan çağrı şöyle:Ülkemizde çalışma yaşamını, yurttaşların mutfaklarına girecek gıdaları, asgari ücretliler ile kamu emekçilerinin maaşlarını, ailelerin temel tüketim malları ile doğalgaz ve elektrik gibi pek çok hizmeti etkileyecek 2020 bütçesi, yoksuldan toplanıp zengine dağıtılan bir anlayışla hazırlanmıştır.

2020 bütçesi, Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük bütçesi olmasına rağmen yurttaşlarda karşılığı yoktur. Bütçe; işçilere, kamu emekçilerine, çiftçilere, esnafa, öğrencilere, emeklilere, EYT’lilere kaynak ayırmaktan çok uzaktır. 

AKP iktidarının; bütçesi işsizliği büyütmekte açlığı ve yoksulluğu artırmaktadır. Konfederasyonumuzun yaptığı ekim ayı açlık sınırı 2 bin 625 liradır, kasım ayı halkın enflasyonu yüzde 38,9’dur. TÜİK’in ağustos dönemi işsizlik oranı % 14, işsizlik rakamı 4 milyon 650 bindir.

Ülkemiz gerçeklerinden uzak olan 2019 yılı maaşları; en düşük memur maaşı 3 bin 505 lira, en düşük memur emekli aylığı 2 bin 437 lira, asgari ücret 2 bin 20 lira, en düşük işçi emekli aylığı ise 2008'den önce emekli olanlar için 1.916 lira, sonra olanlar için 1000 lira şeklindedir.

Milyonlarca yurttaş yaşam gereksinimlerini karşılamakta  zorlanmaktadır. Tüm çalışanların maaşları sürekli enflasyon karşısında erimekte ve maaşların büyük bölümü doğalgaza, elektriğe, suya,  gıdaya, eğitime, sağlığa ve barınma gibi zorunlu ihtiyaçlara ayrılmaktadır.

Kamu emekçilerine %3-4, kamu işçilerine %4-8 oranında ücret artışı ve asgari ücretlilere de açlık koşulları reva gören AKP iktidarı, 2020’de de; açlığın ve yoksulluğun bütçesini yapmıştır. 

Bugün açık bir şekilde görülmektedir ki ülkemiz işsiz, mutsuz, kaygılı ve gelecekten umutsuz insanlar ülkesi haline getirilmiştir.

Yurttaşların gündemi art arda gelen zamlar, büyüyen vergiler, küçülen maaşlar, işsizlik, yoksulluk, enflasyon ve hayat pahalılığıdır. AKP iktidarı ise ekonomik krizin yükünü 2020 yılı bütçesiyle yurttaşlarını sırtına yüklemektedir. 

Bu koşullarda yaşam mücadelesi veren yurttaşlar, 2020 bütçesine DUR demektedir.

Sonuç olarak, krizi derinleştiren, ekonomik-mali açmazları büyüten, uzun vadeli kalkınma planlamayan, kamucu politikaları terk eden, istihdamı, işsizliği öncelemeyen, sağlam ve sürdürülebilir kamu hizmeti olmayan 2020 bütçesinin karşısında yer alıyoruz. Bu bütçe halkın değildir, AKP iktidarının ve yandaş şirketlerindir. 

Birleşik Kamu-İş Konfederasyonu olarak; 2020 bütçesinin emekçiden yana olmadığını belirtiyoruz ve tüm emekçileri 14 Aralık’ta Ankara Tandoğan Meydanı’nda bekliyoruz. 


Cumhuriyet Tatil Otel Rezervasyon

En Çok Okunan Haberler